13 квітня, 2016

Дипломатію Амстердаму чекають проблеми

ПІСЛЯ РЕФЕРЕНДУМУ В НІДЕРЛЯНДАХ

У зв’язку з неґативним для України результатом референдуму в Нідерляндах 6 квітня міжнародні політичні експерти пишуть, що нідерляндці забули, що референдум стосується України, а не Европейського Союзу, на який вони розлючені. Ледве чи можна було вибрати гірший час для референдуму в Нідерляндах щодо угоди про асоціяцію між Україною і Европейським Союзом. Амстердам головує в ЕС в той час, як Европа переживає гострі кризи через наплив міґрантів і атаки терористів. Прем’єр-міністер Марк Рюте до цього часу міг похвалитися, що ЕС зміг досягти угоди з Туреччиною, яку вважають проривом у вирішенні проблеми з біженцями. Але тепер йому доведеться пояснювати Брюселеві, чому його країна проголосувала проти ратифікації угоди ЕС з Україною в той час, як Росія дестабілізує сусідню державу.

Про це пише нідерландське видання „NRC Handelsblad“. Лобіст Вітце Рушен вважає, що результати референдуму створили „серйозні проблеми для голяндської дипломатії”. Хоча в Брюсселі припускали, що від Амстердаму можна чекати проблем, оскільки в столиці ЕС ще пам’ятають досвід 2005 року, коли Нідерлянди забльокували ухвалення конституції Евросоюзу.

У свою чергу, депутат від Соціялістичної партії Деніс де Йонґ переконаний, що завдяки його країні і цьому референдумові Брюсель більше не зможе ухвалювати міжнародні рішення за весь ЕС. За його словами, на черзі – бльокування угод про вільну торгівлю з Канадою і США.

В іншій статті „NRC Handelsblad“ пише про три варіянти подальшого розвитку подій після референдуму в Нідерляндах. Перший сценарій передбачає початок торгів між Амстердамом і Брюселем щодо внесення в угоду з Україною пункту про те, що асоціяція не означає навіть першого кроку до членства. Згідно з другим, Нідерлянди не будуть виконувати деякі положення угоди, які в компетенції національного уряду. Зокрема йдеться про статтю 18 договору про асоціяцію, яка стосується працевлаштування українців в країнах ЕС.

А третій варіянт найбільш радикальний. Він передбачає, що Нідерлянди будуть вимагати від усіх інших країн-учасниць ЕС переглянути угоду з Україною. Але це неможливо, тому що всі інші країни вже погодилися виконувати її такою, якою вона є. У свою чергу, „Financial Times“ пише, що нідерляндці, очевидно, не звернули увагу на питання референдуму. Вони проголосували проти, розлютившись на ЕС, але нашкодили Україні. Однак, видання переконане, що результати референдуму навряд чи щось змінять. Уряди країн Евросоюзу доклали дуже багато зусиль, щоб збудувати тісні взаємини з Україною після Революції Гідности. І рух в цьому напрямку продовжиться, „попри те, що, як заявив Прем’єр-міністер Нідерляндів Марк Рюте після закриття дільниць, голяндський уряд відчуває, що не може ратифікувати угоду”.

Але  голосування в Нідерляндах стало нагадуванням для тих, хто чекає референдуму 23 червня у Великобританії щодо виходу з ЕС, що наслідки від такої „прямої демократії“ абсолютно непередбачувані. Велика кількість британців може піти на дільниці, щоб висловити своє невдоволення урядом Дейвида Кемерона чи іншими внутрішніми проблемами, а не британським членством в ЕС, про яке йтиметься на голосуванні насправді. Єдина відмінність між референдумами в Нідерляндах і Великобританії полягає в тому, що наслідки від вибору британців будуть значно більшими.

Видання „The Times“ назвало результат нідерляндського референдуму „неочікуваним і незаслуженим подарунком Володимирові Путінові“. Нідерляндці зробили помилку не зосередившись на конкретній темі референдуму: ролі України і реакції на загрози на східніх кордонах, які з’явилися не через міґрантів, а через марш російських танків. „Путін хоче бачити Україну слабкою і розділеною, щоб можна було тримати її в російській сфері контролі. В інтересах ЕС щоб Україна була більш сучасною і надійною. І цього вже було досить, щоб проголосувати „за“ в Нідерляндах. Абсурдно чекати нового голосування з цього ж питання, враховуючи досвід 2005 року. Але час для всього ЕС прокинутися і не дозволити Україні лишитися в лімбі“, – йдеться в статті.

„The Guardian“ вважає, що угода з Україною була лише приводом для голяндських евроскептиків, які організували референдум. Їх, за великим рахунком, навіть результат не особливо цікавив. „Однак‚ відповідь „ні“ на референдумі ударила по стосунках ЕС з його виснаженим війною сусідом“, – пише видання, додаючи, що тепер українсько-европейська угода, яку ратифікували 27 країн-учасниць з 28-ми, зависла в повітрі. Прем’єр-міністер М. Рюте заявив, що не може ратифікувати угоду з Україною, тому що результат голосувань – отруйний для його уряду, який підтримує дуже хитка парляментська коаліція. І зважаючи на вибори наступного року він не може вчинити інакше. „Результат стане великою проблемою для Нідерляндів, які зараз головують в ЕС. На пошуки виходу знадобиться багато тижнів”, – йдеться в статті.

Раніше глава голяндської ініціятивної групи проведення голосування Арян ван Диксгорн заявив, що референдум у Нідерляндах має далекосяжну мету – вихід країни з ЕС. „Звичайно, нас не хвилює Україна. У нас є мета домогтися виходу Нідерляндів з ЕС. Але покищо такий референдум неможливий, ми використовуємо будь-яку можливість, щоб ускладнити взаємини Амстердаму з Брюселем”, – сказав А. ван Диксгорн.

За повідомленнями міжнародних інформаційних аґентств.

Коментарі закриті.