13 жовтня, 2016

Дзюбу нагородили медалею Шептицького

Іван Дзюба під час церемонії нагородження медалею Митрополита Андрея Шептицького. (Фото: „Українсько-єврейська зустріч“)

КИЇВ. – 30 вересня Ініціятива „Українсько-єврейська зустріч” нагородила українського дисидента, літературознавця, державного діяча Івана Дзюбу медалею Митрополита Андрея Шептицького.

І. Дзюба отримав нагороду за те, що 29 вересня 1966 року на вічу у Бабиному Яру закликав до вшанування пам’яті єврейських жертв нацистських розстрілів і скріплення співпраці між українським і єврейським народами. Це було в той час, коли офіційна комуністична влада Голокост і єврейські жертви Другої світової війни обходила мовчанкою.

Медалю І. Дзюбі вручила Віце-прем’єр-міністер України Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка відзначила: „Пишаюся тим, що маємо таких велетів, як Іван Дзюба, що хоч через не одне десятиліття, але вклоняємося таки йому за позицію, за честь“.

Нагорода, заснована спільно єврейською громадою та Українською Греко-Католицькою Церквою, присуджується тим, хто найбільше прислужився справі українсько-єврейського примирення.

„Українсько-єврейська зустріч“ (UJE – „Ukrainian Jewish Encounter“) є організованою на приватних засадах багатонаціональною ініціятивою, що розпочала своє існування 2008 року як спільний проєкт, в якому беруть участь українці і представники інших націй — в Україні, Ізраїлі та у діяспорах. Її діяльність об’єднує вчених, громадських провідників, мистців, уряди та ширшу громадськість у намаганні сприяти зміцненню і поглибленню стосунків між двома народами.

 

Коментарі закриті.