3 лютого, 2017

День пам’яті героїв Крут 

99 років тому‚ 29 січня 1918 року, невдовзі після проголошення незалежности Української Народної Республіки (УНР), молоді українці з Першої Київської юнацької школи ім. Богдана Хмельницького, Помічного студентського куреня Січових Стрільців, студенти київських вищих навчальних закладів та гімназисти старших кляс на кілька днів зупинили просування на Київ московсько-більшовицького війська. Бій під Крутами стався за 130 кілометрів від Києва і тривав п’ять годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені. Нижче вміщено повідомлення про відзначення в Україні Дня пам’яті героїв Крут. 

КИЇВ

kievНа Арсенальній площі клюб військово-історичної реконструкції „Повстанець“ показав реконструкцію бою між більшовиками та воїнами УНР за завод „Арсенал“, який відбувся у січні 1918 року. Потім розпочалася смолоскипна хода на честь загиблих Героїв Крут, яка завершилася Молебнем біля Аскольдової могили.

29 січня Президент України Петро Порошенко у зверненні до українського народу в День пам’яті героїв Крут згадав про традицію вшановувати й сучасних героїв, які віддали своє життя за суверенітет і територіяльну цілісність України вже в нинішній українсько-російській війні. Він також висловив вдячність за чесну й героїчну щоденну працю воїнам, які у складі Збройних сил, Національної ґвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Національної поліції „відстоюють наше право творити власну державу“. (Фото: Радіо Свобода)


ЗАПОРІЖЖЯ

zaporizziaУ місті День пам’яті героїв Крут відзначили смолоскиповою ходою центральним проспектом міста. Акція відбулася в місті втретє. Її учасники пройшли від міської ради до майдану Героїв революції, де відбулося віче.

У обласному краєзнавчому музеї, 27 січня відбулася лекція мужности до Дня вшанування героїв Крут. Провів її обласний центр патріотичного виховання молоді серед історичних експонатів та з участю науковців музею. (Фото: Радіо Свобода)


ЛЬВІВ

lvivНа Личаківському цвинтарі, біля могил учасників бою під станцією Крути Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка 29 січня вихованці Військового ліцею ім. Героїв Крут урочистим маршем вшанували київських студентів і бійців вільного козацтва, які загинули в 1918 році під час бою з більшовицькою армією.

Ліцеїсти у парадній уніформі з прапором ліцею та державними прапорами України здійснили урочисте проходження у присутності керівництва органів влади області та міста, численних представників громадськости. У парку „На валах“ відбулося театралізоване військово-історичне дійство „Бій за станцію Крути“. (Фото: УНІАН)


ЧЕРКАСИ

cherksyОлександер Костирко

У Черкасах відбулася смолоскипна хода до Дня пам’яті героїв Крут. Вшанувати загиблих прийшли кілька сотень активістів націоналістичних та патріотичних об’єднань.

„Серед тих, хто 29 січня 1918 року став до нерівного бою і вкрив славою українські знамена, були й сини Черкащини. Валентин Отамановський з Смілянщини мав дипломи кількох університетів і знав сім европейських мов, мав можливість залишатися у Відні, де керував видавництвом „Вернигора”. Іван Шарий з Чорнобаївщини був чудовим педагогом і очолював столичний Будинок вчених. Усе це було вже після Крут, в бою під якими вони уціліли. Машина радянських репресій наздогнала їх у 1929 році: В. Отамановського відправили до концтабору, а І. Шарого – розстріляли“, – повідомив голова обласної адміністрації Юрій Ткаченко. (Фото: Олександер Костирко)

Коментарі закриті.