15 червня, 2016

Два в’язні повернулися додому 

Генадій Афанасьєв (зліва) та Юрій Солошенко прилетіли до Києва. Звільнених супроводжує прес-секретар Президента України Святослав Цеголко. (Фото: Ірина Геращенко)

14 червня Юрій Солошенко та Генадій Афанасьєв, яких засудили в Росії на тривалі терміни за звинуваченнями у „шпигунстві“ та „підготування терактів“, повернулися в Україну. Їх обміняли на одеських організаторів так званої „Народної ради Бесарабії“ Олену Гліщинську та Віталія Діденка.

За українськими в’язнями до Москви літала перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка поділилася з редакцією „Свободи“ своїми враженнями:

„Ми дуже сподівалися, що звільнимо Юрія Солошенка і Генадія Афанасьєва наприкінці травня. Президент Петро Порошенко робив все можливе для цього. Але громадська думка в Росії дуже неґативно сприйняла звільнення Надії Савченко і російська влада відклала звільнення українців на кілька тижнів, після Дня Росії“.

Пенсіонер Ю. Солошенко раніше працював на оборонному заводі в Полтаві. До Москви його заманив давній знайомий нібито для консультації. 5 серпня 2014 року його арештували‚ а „знайомий“ зник. Московський міський суд засудив Ю. Солошенка до шести років за „шпигунство“.

Г. Афанасьєв був звинувачених у справі Олега Сенцова‚ нібито як члена диверсійно-терористичної групи „Правого сектора“ на території Криму. Він був засуджений до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Коментарі закриті.