8 січня, 2016

Давнє козацьке село Хлистунівка

У долині мальовничої річки Вільшанки на Черкащині лежить село Хлистунівка. Поблизу села є 17 курганів‚ які здавна називали козацькими, тому що була поширена думка, що їх насипали козаки. Насправді частина курганів була створена в добу давньої бронзи, а частина – в скитський період.

Восени 1997 року експедиція Археологічної інспекції з Черкас дослідила курган в околиці Хлистунівки. Були виявлені поховання з рештками кісток, скитського посуду, наконечників стріл. Хлистунівський курган збагатив Україну цінними знахідками.

Час виникнення самого села точно невідомий. Ймовірно село було засноване у першій половині XVIII ст. Найбільш підтримана версія, що назва села походить від прізвища одного з першопоселенців. За переказом‚ тут оселилися гайдамаки Ружин, Хлистунець і Багацький. Так з’явилися сільські кутки Ружанівка, Багацьківка і Хлистунівка. Згодом назва останнього поширилася на все село.

У 1748 році в селі була побудована церква. Вона збереглася і зараз. Щоправда‚ вона належить Українській Православній Церкві Московського Патріярхату. На вході до церкви розміщено портрет Архистратига Михайла, виконаний на ґранітній плиті.

У 1796 році в селі було 190 дворів та 1‚315 жителів. Воно перебувало у землеволодінні Олександри Браницької, яка у 1819 році подарувала Мошно-Городищенський маєток своїй дочці Єлизаветі на посаг (після шлюбу – Воронцовій). Так Хлистунівка перейшла у володіння графа Михайла Воронцова.

Село розбудовувалося: у 1906 році прокладено мощену дорогу до станції Воронцовської у Городищі‚ у 1910 році збудовано кам’яний міст і відкрито земське училище, в якому навчалися 77 хлопчиків і 21 дівчинка.

За радянської влади село пережило колективізацію і Голодомор 1932-1933 років‚ від якого загинули 222 особи. Сталінські репресії 1937-1938 роки не обминули Хлистунівку. Жертвами стали 30 селян.

За роки Другої світової війни 360 селян не повернулися додому. Після війни в селі почалася відбудова. Спочатку відкрили семирічну школу.

У селі з подякою згадують Василя Баб’яка‚ за головування якого побудовано багато житла‚ Будинок культури, дитячий садок та школу. Зараз він на пенсії‚ доглядає яблуневий сад.

2 травня 2015 року, коли я побував в селі, в Будинку культури відзначали 30-річчя сільського танцювального ансамблю „Берегиня“, яким керує від його створення Ніна Дудник. Заля була переповнена‚ для дітей приготували святковий стіл з солодощами.

Зараз в Хлистунівці – нелегкі часи. Молоді чоловіки воюють на сході, волонтери допомагають армії в придбанні необхідного військового обладнання та продуктами. Люди вірять, що кордони України будуть непорушні і в селі настане радісне, квітуче життя.

Коментарі закриті.