24 березня, 2016

Гурт „Воплі Відоплясова святкує 30-ліття

Гурт „Воплі Відоплясова”.

Цієї весни одному з найвідоміших музичних гуртів України „Воплі Відоплясова” виповнюється 30 років. До гурту входять Олег Скрипка – композитор та виконавець, Євгеній Рогачевський – гітарист, Олексій Мельченко – басист, Сергій Сахно – барабанщик. Про історію, творчість та святкування річниці „ВВ“ розповів Людмилі Рабій провідник гурту, О. Скрипка. Навесні відбувається концертна тура гурту „Воплі Відоплясова” в Північній Америці. У Києві, в Палаці спорту, був ювілейний концерт гурту з оркестрою, складною сценографією. 

Гурт „Воплі Відоплясова”.

Гурт „Воплі Відоплясова”.

Перший мій гурт був у школі в Мурманську. Перші авторські пісні були англійською мовою. Група називалася „Imposters”. Потім я переїхав до Києва, де шість років навчався у Політехнічному університеті. Зібрав музикантів, склали репертуар.

Це був 1986 рік, місяць після трагічних подій у Чорнобилі. Початок травня, а на вулицю не можна було виходити. Ми сиділи і писали пісні. Записали перший магнетоальбом, підібрали назву і в 1987 році вперше виступили на кінофестивалі „Молодість”, в Будинку кіно, де в перерві між фільмами грали наш перший панк-концерт.

Другий концерт був на великому фестивалі „Перший Київський рок-парад” у листопаді 1987 року. Там зібрали гурти з усієї України, які грали рок. Ми зіграли і зайняли перше місце.

Відразу знайшося продюсер Володимир Іванов і почалося просування гурту. Поїхали з виступами по СРСР. Незабаром нас запросили за кордон. У 1988 році відбувся концерт у Польщі, в 1990 році ми гастролювали по Франції, а у 1991-1992 роках, фактично, переїхали до Франції.

Я співав українською мовою. Але з часом в гурті змінилися музиканти, прийшли французи. І гурт став франко-українським. Репертуар було збережено – українська мова, український фолк-панк. У Франції існувала потужна державна підтримка – програма „Червона хвиля”. Ми брали участь у найкращих фестивалях, виступали на великих сценах, з’являлися в пресі.

Після розвалу СРСР стало складніше організовувати концерти у Франції. А в Україні, навпаки, музика стала звучати більше по радіо та на телебаченні. Ми записали альбом в Парижі, відзняли кліп на пісню „Весна” і в 1997 році відбулося відродження групи і наше повернення. У Франції професійний рівень надзвичайно високий, і це вплинуло на наш творчий підхід до роботи та допомогло гуртові зробити серйозну кар’єру тут, в Україні.

Особисто у мене всі пісні улюблені. А глядачі просять виконувати ті пісні, які найчастіше звучать по радіо та на телебаченні. Найкраще переважно знають пісні, на які є кліпи. Хоч я творча людина, але ставлення до пісні, яка стає відомою – це суто технічне питання. Над піснею триває робота. Це складна і дорога технологія, але це все працює.

Іноді людям здається, що „Воплі Відоплясова” такі собі прості хлопці. Насправді, музика у нас дуже складна, непроста. Такі пісні як „Весна” мають прості приспіви і тому вони стали популярними, а, наприклад, пісня „Розмова з Махатмою” досить складна за структурою.

Коментарі закриті.