15 червня, 2016

Грішні гроші

31 травня народний депутат Сергій Лещенко, знаний в Україні журналіст-розстежувач резонансних справ, зібрав коротку прес-конференцію і показав на ній декілька сторінок таємних документів, котрі стосуються так званої „чорної каси“ Партії Реґіонів й охоплюють невеликий період – друге півріччя 2012 року. Це список конкретних осіб і їхні підписи навпроти різних цифр – сум одержаних грошей. Отже, за ті шість місяців режим Віктора Януковича витратив на підкупи депутатів, державних урядовців, міністрів, політичних діячів, представників засобів масової інформації – як колишніх, так і сьогоднішніх – 66 млн. дол. Наприклад, у списку значиться колишній Міністер юстиції Олена Лукаш, відома зі своєї ворожости до Революції Гідности, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, колишній Міністер закордонних справ Леонід Кожара, політолог Костянтин Бондаренко та низка інших.

Документи до С. Лещенка потрапили з анонімного джерела. Хтось розраховував, що в цей спосіб вони будуть якнайшвидше оприлюднені.

Наступного дня вибухнула нова сенсація: екс-Заступник голови Служби безпеки Віктор Трепак передав у Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 841-сторінкову „бухгальтерську книгу“ Партії Реґіонів, котра охоплює час від 2008 до 2012 року. Загальна сума витрачених на підкупи грошей перевищує 2 млрд. дол.

В суспільстві здійнялася буря відгуків, здогадів, версій. Найпоширеніша з них – мовляв, влада все новими сенсаціями хоче відволікти увагу громадян країни від тяжкої економічної ситуації, безуспішної боротьби з корупцією і гальмування реформ.

Не менш логічне прупущення: „чорна каса“ реґіоналів навмисне оприлюднена перед важливим голосуванням у Верховній Раді, щоб перелякані можливими викриттями депутати підтримали законопроєкт Президента Петра Порошенка про реформу судової гілки влади. Власне, це й сталося: 2 червня за цей законопроєкт просто таки неочікувано для суспільства віддали свої голоси 288 депутатів – незважаючи й на те, що в експертних середовищах документ оцінювався як недосконалий, особливо в тій частині, що найголовніші його положення набуватимуть чинности лише впродовж трьох наступних років.

На тлі цього, на жаль, дуже типового для України корупційного скандалу особливо брудною плямою виглядає заява голови Закарпатської обласної державної адміністрації Генадія Москаля про те, що „реґіонали“ успішно підкупили опозиційну до них „Нашу Україну“ і що Віктор Ющенко одержав від В. Януковича майже 1 млрд. дол. – за передання України під владу злодійсько-антиукраїнського режиму. Г. Москаль також нагадав українцям, що реклямований В. Ющенком проєкт будівництва „Лікарні мабутнього“ без жодного результату „з’їв“ понад 40 млн. дол. і майже 20 млн. грн. – і нема ні грошей, ні лікарні.

Керівник НАБУ Назар Холодницький запевнив спільноту країни, що у справі „Чорної бухгальтерії“ будуть допитані щонайменше 100 осіб, і що українські правоохоронці одержать практичну допомогу від Департаменту юстиції США. Н. Холодницький пообіцяв довести це розстеження до суду і до конкретних вироків для організаторів і виконавців цього тотального підкупу. У засобах масової інформації панує скептичне ставлення до цієї обіцянки, бо досі всі корупційні викриття стихали по дорозі до судового процесу.

Нинішні опозиційні сили намагаються звернути увагу суспільства на те, що підкупи є постійним явищем нинішнього політичного життя в Україні. Відомий політик і авторитетний діяч національної культури Микола Томенко сказав в розмові з журналістами, що фракція „Бльок Петра Порошенка“ щомісяця доплачує своїм депутатам від 20 тис. до 50 тис. дол.

Як далі розвиватимуться події щодо цього останнього корупційного скандалу і до яких наслідків приведе розстеження, будемо вчасно повідомляти у „Свободі“.

Коментарі закриті.