24 лютого, 2017

Графіка з катівень на Донбасі

Художник Сергій Захаров (ліворуч) та автор текстів роману Сергій Мазуркевич з гостями виставки.

КИЇВ. – У Національному музеї історії України 17 грудня 2016 року відкрилась виставка „Діра. Серпень чотирнадцятого. Досвід ненасильницького культурного спротиву”, яку складають роботи художника Сергія Захарова, що були використані ним у графічному романі „Діра“.

Влітку 2014 року на вулицях Донецька, захопленого окупантами, почали з’являтися роботи в стилі вуличного мистецтва, автори яких висміювали нову владу так званої „ДНР“ та її поплічників.

Суспільний розголос був настільки великим, що полювання на невідомих творців розпочали професіонали з російських спецслужб. На жаль, їм вдалося захопити С. Захарова – творця зухвалих графіті. Він пережив полон, тортури, інсценізацію розстрілу. У неволі дав собі обіцянку – якщо залишиться живим, то намалює все, що пережив. І він дотримався цієї обіцянки.

Тепер його твори можуть побачити всі відвідувачі музею історії. Вони стали унікальним свідченням про те, що відбувається в тюрмах, в камерах тортур, підвалах окупованого Донецька, де не бувають фотографи і телеоператори. Вони переносять людей у важке літо 2014 року, у окупований Донецьк, в якому залишилося лише два кольори – чорний і білий. На окремих столах розміщені графічні малюнки, які ввійдуть до другої книги унікального художника.

Сергій Захаров. „Кати з Донецька“.

Сергій Захаров. „Кати з Донецька“.

Коментарі закриті.