17 березня, 2017

Гокеїсти з Едмонтону перемогли в турнірі „Kyбoк Aлeкcaндра“

Команда „Леви“ – переможець турніру „Kyбок Aлeкcaндра“.

ТОРОНТО. – 18-19 лютого відбувся Другий щорічний міжнародний український гокейний турнір „Kyбoк Aлeкcaндра“ під патронатом Української спортивної централі Америки та Канади (УСЦАК).

В змаганнях брали участь дві гокейні команди з Торонто – „Kонтакт“ і „Козаки“, команди „Юкi Kлюб“ з Монреалю (Квебек), „Леви“ з Едмонтону (Альберта) та „Kopoлі“ з Ню-Джерзі (США).

18 лютого було проведено п’ять ігор по круговій системі, після яких кожна з команд обрала „MVP” (найкращий гравець) з команд-суперників. Медалі MVP були вручені ввечері, під час прийняття в „Baby Point Lounge“, де святкування тривало до світанку.

19 лютого вранці змагалися команди „Козаки“ та „Kopoлі“ за вихід в півфінал. Команда з Ню-Джерзі забила перший ґоль, але „Козаки“ згуртувалися і забили шість ґолів. „Kopoлі“ спробували зламати перебіг на свою користь, але спромоглися лише на два ґолі в третьому періоді. „Kopoлі“ посіли лише п’яте місце поступившись „Козакам“ з кінцевим рахунком 6-3.

У першому півфіналі „Леви“ легко здолали опір „Юкi Kлюб“, перемагаючи гокеїстів з Монреалю з рахунком 5-1. В другому півфіналі „Kонтакт“ не мав проблем з командою „Козаки“, здолавши останніх з рахунком 6-2.

Доля бронзових нагород була вирішена в протистоянні „Козакiв“ з „Юкi Kлюб“. Представники Квебеку забили першими, але „Козаки“ зуміли відповісти і перший період закінчився з рахунком 1-1. В другому періоді „Юкi Kлюб“ забив ще два ґолі і рахунок став 3-1. В середині трeтого періоду гокеїсти з Торонто скоротили відставання – 3-2. Менше ніж дві хвилини до кінця третього періоду вони двічі поспіль вразили ворота супротивників (3-4). Але гокеїсти „Юкi Kлюб“ за 24 секунди до кінця основного часу зусиллями Джефа Дебеля перевели гру в овертайм.

На арені панувала тиша. Глядачі намагалися збагнути, що сталося на їхніх очах протягом останніх двох хвилин гри. Кульмінація настала швидко. Лукас Бендер забив переможний ґоль і „Козаки” посіли третє місце в турнірі.

Гра за золоту медалю була гідна фіналу „Кубка Стенлі”. Гокеїсти з Едмонтону вирішили повернутися до Альберти переможцями. Команда „Kонтакт“ після перемоги над „Левaми“ з рахунком 5-0 попереднього дня змагань випромінювала впевненість. Гра була швидкою та жорсткою. Жодна з команд не мала наміру поступатися. Після драматичного змагання за бронзові нагороди вболівальники не були розчаровані побаченим.

Гра за перше місце була захоплюючою. В кінці першого періоду рахунок був 1:1. Гокеїсти з Едмонтону зуміли змінити перебіг подій і в кінці другого періоду рахунок був 3:3. Коли третий період розпочався, конкуренція була жорсткою. За 1 хвилину 6 секунд до кінця третього періоду рахунок був 6:3 на користь Едмонтону. Змінивши воротаря на шість польових гравців, „Kонтакт“ за 24 секунди забив два ґолі. Рахунок став 6:5. 27 секунд, що залишилися до кінця основного часу, „Kонтакт“ провів в безперервних атаках на ворота суперника. Гравці з Едмонтону вистояли і здобули „Kyбoк Aлeкcaндра“‚ перемагаючи у фіналі з рахунком 6:5.

Всі команди-учасниці чемпіонату виявили бажання взяти участь у третьому турнірі. Едмонтон взяв на себе зобов’язання виставити дві команди на наступні змагання, що дає підставу провести турнір саме в цьому місті. З командами з Дітройту, Чикаґо, Клівленду, Вініпеґу та Калґарі „Kyбoк Aлeкcaндра“ створює чудові умови для відродження українського гокею в Північній Америці.

Особливу подяку отримав Мирон Биц, президент УСЦАК, за ініціювання турніру „Kyбок Aлeкcaндра“ в 2016 році як частини святкування „Ukrainian Hockey Weekend” на арені „Prudential Center”. Ця подія включала в себе святкування „Дня української спадщини”, де були представлені зразки української культури та мистецтва. Після цих урочистостей команди Національної гокейної ліґи „New Jersey Devils” та „Los Angeles Kings” вийшли на гру реґулярного чемпіонату „NHL”.

Коментарі закриті.