29 вересня, 2016

В Україні не забули героїв визвольних змагань

Біля могили українських повстанців у Киляшковому лісі на Тернопільщині. (Фото: Тетяна Будар)

В Україні триває усунення пам’ятників і назв комуністичної доби‚ насильно привнесених Росією в життя народу. Одночасно відновлюються історія визвольних змагань та імена її героїв. Громадський кореспондент „Свободи“ Тетяна Будар побувала на вшануванні пам’яті Українських Січових Стрільців на горі Лисоні та вояків УПА‚ які загинули у бою з військом НКВД на Волині. Нижче вміщено її репортажі.

Біля могили українських повстанців у Киляшковому лісі на Тернопільщині. (Фото: Тетяна Будар)

Біля могили українських повстанців у Киляшковому лісі на Тернопільщині. (Фото: Тетяна Будар)

РОГАЧИН, Тернопільська область. – 11 вересня, в урочищі Широка Дебра в Киляшковому лісі, біля села Рогачин, відбулося вшанування пам’яті полеглих 72 роки тому в цьому місці українських повстанців.

Панахиду біля оновленого хреста на могилі героїв відслужили парох Рогачинської церкви св. Юрія Переможця о. Степан Братців, оо. Василь Мартинців з Нараєва та Олег Дідух з Бережан. Сільський голова Рогачина Орест Нич подякував усім, хто допомагав в оновленні пам’ятного хреста й благоустрою могили, до якої поклали квіти та гілочки калини.

У Киляшковому лісі в 1943-1944 роках розташовувався вишкіл відділу Української Національної Самооборони. Діяли школи підстаршин і медичних сестер під керівництвом „Хитрої“. Деякий час стояли курені „Остапа“ й Бондаренка, які у вересні 1944 року пішли в рейд, залишивши тут сотню „Голки“. На цю сотню був спрямований удар 3-6 вересня до 20 тис. „червоних“ солдат. Оборона табору тривала кілька днів. Частина повстанців прорвалася на Погребиська. Поранених енкаведисти зв’язували колючим дротом і жорстоко катували.

Патріоти з Рогачина потай від влади в братських могилах склали тіла героїв-повстанців. Деякий час люди приходили сюди таємно, молилися й оплакували полеглих. Пошуками вбитих займалися Михайло Сабала, Василь Пастух, Микола Якимів та деякі інші. Село заплатило за шану до повстанських вояків високу ціну – 15 родин опинилися в сибірських таборах.

За деякими спогадами, в братській могилі поховані 34 повстанці. Є могили на сільському цвинтарі. А скільки останків під землею у лісах – ніхто не знає.

Патріотичні вірші, повстанські та українські народні пісні виконували хористи церкви св. Юрія Переможця, педагоги та учні Рогачинської школи (директор Марія Звіришин), учасники сільського хору (завідуючі клюбами Ольга Касперська і Тамара Луцишин), соліст Михайло Скрипка з Волиці, ансамбль „Добриня“, гурт „Берегиня“.

Завершилося дійство спільним виконанням пісень „Хай живе вільна Україна“, „Пливе кача“ й духовного гимну „Боже великий, єдиний“.


Освячення оновленої каплиці Покрови Пресвятої Богородиці на горі Лисоня. (Фото: Тетяна Будар)

Освячення оновленої каплиці Покрови Пресвятої Богородиці на горі Лисоня. (Фото: Тетяна Будар)

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – На державному рівні тисячі мешканців та гостей вшанували 2-8 вересня 100-річчя битви Українських Січових Стрільців (УСС) на горі Лисоні, де були убиті, полонені й поранені понад 1,000 старшин та стрільців. 1994 року на горі спорудили величний пам’ятник полеглим січовикам і побудували каплицю.

2-4 вересня на вершині Лисоні відбувся вишкільно-патріотичний табір „Лисоня“. До масового сходження й таборування на Лисоні з нагоди 100-річчя героїчних боїв Леґіону УСС долучилися 500 дітей – учні шкіл, студенти з Дрогобича, збірна команда з Шумська. У програмі таборування були гутірки біля „Стрілецької ватри“, краєзнавча вікторина, військово-патріотичні та туристично-краєзнавчі змагання, конкурс стрілецької пісні.

У Музеї книги 2 вересня відкрито фотовиставку „Українські Січові Стрільці: історія у світлинах“ (з приватної колекції Олега Захарківа), представлено пам’ятну листівку „По війні. Березовий хрест“ (репродукція з малюнка Олени Кульчицької).

3 вересня у Краєзнавчому музеї відбулися презентації оновлених заль „Перша світова війна та Українське Січове Стрілецтво“, „Лисоня – гора стрілецької слави“, фотопроєкт Анни Сенік „Воїн. Воля крізь віки“, відбулося погашення спеціяльним штемпелем конверта з ориґінальною маркою „100 років від часу боїв за гору Лисоню. Пам’яті Українських Січових Стрільців“, виданого „Укрпоштою“.

У конференційній залі Бережанського аґротехнічного інституту відбулася урочиста академія, у якій брали участь історики, науковці, краєзнавці, громадські діячі, викладачі та студенти.

Гостей Лисоня зустріла концертом військової оркестри 44-ої окремої артилерійської бриґади (Тернопіль). Панахиду за полеглими в боях за волю України героями-січовиками та героями усіх визвольних змагань біля підніжжя оновленого пам’ятника відслужили Архиєпископ-Митрополит Тернопільсько-Зборівський Української Греко-Католицької Церкви Василь Семенюк, 40 священиків різних християнських конфесій і семінаристи. Разом з ними молилися й співали духовний гимн „Боже великий, єдиний“ та стрілецькі пісні всі присутні.

Про початок XI реґіонального фестивалю стрілецької і повстанської пісні „Дзвони Лисоні“ оголосив голова обласної адміністрації Степан Барна. Змістовну концертну програму представили хори і вокальні ансамблі, театр української пісні „Золота Липа“, танцювальні гурти.

Суботній вечір на Лисоні завершився концертом колективу стародавньої музики „Хорея козацька“ (Київ) під керівництвом Заслуженого артиста України Тараса Компаніченка.

У ніч з 3 на 4 вересня спільно з Пластом активісти „Правого сектора“ здійснили піший рейд на військовий меморіял Українських Січових Стрільців у село Лісники, де провели громадську акцію „Свічка пам’яті“.

4 вересня на залізничній станції Посухів бережанці урочисто зустрічали „Потяг українських звитяг“, яким приїхали представники громадських організацій области, військовослужбовці 44-ої артилерійської бриґади, вихованці військових ліцеїв, науковці, журналісти, художники, патріоти Тернопілля. Пішою ходою велелюдна колона військових і цивільних рушила на цвинтар, на якому поховано 70 стрільців. Освячення оновленого цвинтаря здійснили владики українських церков.

Тисячі людей піднялися на вершину гори, де у виконанні духової оркестри з Тернополя (дириґент Володимир Грицай) звучали стрілецькі та повстанські мельодії. На схилах Лисоні клюби історичної реконструкції зі Львова, Києва й Кам’янця-Подільського відтворили епізоди героїчної битви січовиків.

Урочистості на Лисоні висвітлювали кілька телеканалів. Було представлено пам’ятну монету „100-річчя боїв Леґіону Українських Січових Стрільців на горі Лисоня“, яку Національний банк України випустив 2 вересня цього року. Пісенне мистецтво дарували мистецькі ансамблі України.

Коментарі закриті.