16 грудня, 2016

В Україні здивовані діями Савченко

7 грудня депутат Верховної Ради Надія Савченко таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками терористичних організацій „ДНР“ та „ЛНР“ і три години спілкувалася з Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким, а саму зустріч в Мінську організувала Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії за сприяння посольства Росії у Білорусі.

7 грудня, коли делеґація прибула до столиці Білорусі на чергову зустріч спецпосланців України, Росії та Організації безпеки і співробітництва у Европі, службовці Посольства України в Білорусі повідомили їх, що до Мінська рейсовим літаком прибули О. Захарченко та І. Плотницький. Зустріли їх представники російського посольства в супроводі службовців ФСБ.

13 грудня Н. Савченко розповіла, що зустріч пройшла у тристоронньому форматі з присутністю російської сторони і білоруської організаційної сторони. „Вона відбувалася три години, з третьої до шостої вечора. Закінчилася, я вважаю, що на позитивній ноті“, – сказала вона. Н. Савченко також підтвердила, що на зустрічі були Михайло Балуєв, Олег Шкряба як представники російської сторони, і Володимир Рубан‚ якого пов’язують з українським політиком Віктором Медведчуком. 17 березня 2014 року США ввели персональні санкції проти В. Медведчука‚ якого звинувачує уряд США в наданні суттєвої фінансової, матеріяльної та технологічної підтримки Вікторові Януковичеві.

Н. Савченко встигла потрапити в історію із розіграшем. Журналісти проєкту „Гроші“ від імені сепаратистів запропонували їй допомогти відкрити представництво „ЛНР“ і „ДНР“ в Києві. Спочатку Н. Савченко зателефонував журналіст, який повідомив, що дзвонить з Донецька за дорученням О. Захарченка. Він пояснив, що сепаратисти мають у Києві широку аґентурну мережу і готові співпрацювати з Н. Савченко. Журналіст запитав, чи можна дати число її телефону людині сепаратистів в столиці. Вона відразу погодилася. Пізніше їй зателефонував нібито від імені „ДНР“ професійний актор, який заявив, що працює в Києві під прикриттям. Відрекомендувався Дмитром. Н. Савченко зустрілася з ним у кав’ярні. Дмитро запропонував Н. Савченко відкрити посольство „ЛДНР“ в Києві під прикриттям Культурного центру. Гроші на все це є.

„Цей проєкт можливий. Він повинен початися на св. Миколая. Я пошукаю людину, я навіть знаю людину, яка зможе допомогти вам з цим проєктом. Якщо це почнеться з дітей, це буде добре“, – сказала Н. Савченко.

Вона передала привіт О. Захарченкові: „Саші привіт великий. Скажіть, що було б добре 23-го зустрітися в Мінську“.

Прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков 13 грудня заявив: „Подібні контакти не можуть носити якогось міждержавного або ще якогось офіційного статусу, але, безумовно, з російської сторони завжди була готовність розмовляти з тими, хто бажає такого діялогу, ким би він не був“.

Н. Савченко 12 грудня допитали в Службі Безпеки України (СБУ). Вона пояснила, що її зустріч у Мінську з ватажками бойовиків була спрямована на те, щоби посилити „мінський формат і зробити його більш дієвим найближчим часом“. Радник голови СБУ Юрій Тандіт зазначив, що Н‚ Савченко не повідомляла відомство про поїздку до Мінська на зустріч з представниками „ДНР“ і „ЛНР“.

Н. Савченко вийшла з Всеукраїнського об’єднання „Батьківщина“‚ але залишається членом фракції „Батьківщина“. Юлія Тимошенко 12 грудня сказала: „Ми вважаємо, що будь-які переговори з терористами є недопустимими. І це наша позиція протягом всього часу поки йде війна. Ми вважаємо, що ці терористи є просто маріонетками. Надія Савченко оголосила про створення свого власного політичного проєкту, тому вона не координує свою діяльність з партією „Батьківщина“. Вона не узгоджує ніякі свої дії, тому „Батьківщина“” не несе за це будь-якої відповідальности“.

„Питання виключення Н. Савченко зі складу української делеґації в Парляментсьої Асамблеї Ради Европи вирішуватиметься наступного тижня у Верховній Раді“‚ – повідомив депутат і член делеґації ПАРЕ Леонід Ємець. За його словами, до Н. Савченко є багато питань щодо її позиції.

„Зустріч Н. Савченко з ватажками терористів у Мінську нівелює зусилля української влади та дипломатії щодо обміну українських полонених та політв’язнів, а також усуває Кремль як головного винуватця аґресії на Донбасі“‚ – заявив перший заступник керівника фракції „Народний фронт“, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук.

Радіо Свобода‚ 24 канал‚ „Укрінформ“‚ „Українська правда“

Коментарі закриті.