25 лютого, 2016

В Україні вшанували пам’ять „Небесної сотні“

104 промені спрямували в небо у Києві в пам’ять „Небесної сотні“. (Фото: Радіо „Свобода“)

КИЇВ. – На другі роковини масового розстрілу активістів Евромайдану їх пам’ять вшанували на Інститутській вулиці у Києві, де тільки 20 лютого 2014 року загинули понад 50 людей. Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною біля меморіялу, присвяченого „Небесній сотні“, запалили лямпадки.

Пізніше, під час зустрічі з родинами „Небесної сотні“ президент визнав, що у розслідуванні цих вбивств було багато недоліків. Але за останні місяці багато зроблено, зауважив він. Слідство відтворило хід подій. Воно не просто знає замовників, організаторів та виконавців, а вже має відповідні докази.

Весь день до меморіялу з фотографіями тих, хто загинув під час Революції Гідности, йшли люди. У Михайлівському золотоверхому соборі, який під час Революції Гідности давав прихисток пораненим і дзвони якого сповіщали киян про загострення ситуації на Майдані, була відслужена Панахида за загиблими.

Жалобні заходи відбулися і в інших містах України. У Харкові в ході на честь „Небесної сотні“ взяли участь понад 500 осіб.

На площу прийшли найменші кияни (Фото: „Укрінформ“)

На площу прийшли найменші кияни (Фото: „Укрінформ“)

У Одесі біля будівлі обласної адміністрації заклали пам’ятний камінь на честь „Небесної сотні“. Утім, минулого тижня в центрі Одесі невідомі вдруге зламали дерева, посаджені активістами в пам’ять „Небесної сотні“.

У Івано-Франківську 20 лютого відбулося віче-реквієм на площі перед адміністративною будівлею, де два роки тому стояли барикади активістів Евромайдану. Учасники віча пройшли маршем пам’яті „Небесної сотні“ вулицями до Меморіяльного парку, де похований 19-річний Роман Гурик з „Небесної сотні“.

Близько 300 запоріжців взяли участь у ході, присвяченій пам’яті „Небесної сотні“ та річниці Майдану. Під час маршу активісти вигукували: „Героям слава!“ та „Герої не вмирають!“.

У Херсоні активісти запалили смолоскипи і рушили проспектом Ушакова до меморіялу „Слава Україні“. Йдучи, херсонці вигукували патріотичні гасла, співали Гимн України.

Полтавська громада зібралась на мирну акцію біля обласної адміністрації. Пприсутні поклали квіти до меморіялу „Небесної сотні“. 

(Бі-Бі-Сі, Радіо „Свобода“‚ „День“)

Коментарі закриті.