19 серпня, 2016

В Україну прийшло свято

Наступної середи Україна та закордонні українці відзначатимуть 25-ту річницю відновлення Незалежности України – знаменної події у багатовіковій історії національного державотворення. З метою засвідчення поваги до подвигу борців за свободу, незалежність і територіяльну цілісність, єднання суспільства у справі розбудови України як високорозвиненої европейської держави Президент України Петро Порошенко ще 3 грудня 2015 року визначив головні заходи свята.

23 серпня у Києві, інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах України відбудуться офіційні церемонії урочистого підняття державного прапора України‚ інформаційні та культурно-мистецькі заходи, спрямовані на популяризацію державних символів України.

24 серпня готується проведення урочистостей у Києві з участю керівництва держави, дипломатичного корпусу, міжнародних організацій, української діяспори, науковців, творчої інтеліґенції, духовенства. Будуть покладені квіти до пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у XX ст., учасників Революції Гідности та воєнних дій в Донецькій і Луганській областях.

Інформаційні, наукові, просвітницькі, культурні та інші заходи, присвячені історії здобуття Україною незалежности відбудуться у навчальних закладах з метою формування у підростаючого покоління активної громадянської позиції та національно-патріотичної свідомости. Запропоновано релігійним організаціям провести 24 серпня молебні за Україну.

29 квітня була встановлена ювілейна медаля „25 років незалежности України” для відзначення громадян за значні особисті заслуги у встановленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціяльно-економічний, культурно-освітній розвиток. Національний банк України має випустити ювілейну монету‚ а пошта – поштову марку і конверт з спеціяльним погашенням поштової марки. Український інститут національної пам’яті проведе завершальний етап конкурсу „Як зробити історію України цікавою для молоді“ з нагородженням переможців.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України покаже документальні фільми, радіо- і телепрограми, присвячені історії боротьби за незалежність України.

Водночас святкування не повинно затьмарити проблем українського життя. Триває війна з підступним ворогом‚ гинуть захисники України і її цивільні мешканці. Перед урядом і місцевим самоврядуванням гостро стоять проблемні питання соціяльного захисту осіб, які стали інвалідами‚ беручи участь у Революції Гідности, у воєнних діях в Донецькій і Луганській областях, родин загиблих‚ а також державної підтримки громадян, які сьогодні відстоюють суверенітет і територіяльну цілісність України.

Держава має сприяти розвиткові добровольчого руху, громадських об’єднань, релігійних організацій, активістів, які надають підтримку особам, які втратили здоров’я і працездатність внаслідок останніх подій.

Свято приходить також у закордонні українські громади‚ у яких особливо міцне відчуття його історичної значимости‚ не порушуване поточними негараздами‚ які мають тепер люди в Україні. Активна участь закордонних українців у святкуванні покликана ще і ще раз показати в місцях поселення‚ що не вмерла України ні слава‚ ні воля‚ що держава‚ попри дії ворогів‚ живе‚ діє‚ зростає.

Коментарі закриті.