24 березня, 2016

В Українському Інститут Америки відкрито виставку Петра Бевзи „Йордань”

Петро Бевза. „Domus Aurea”.

НЮ-ЙОРК. – Український Інститут Америки з 18 березня до 13 квітня представляє нову тематичну експозицію живопису мистця Петра Бевзи „Йордань”. Нова колекція творчого доробку українського мистця – це спроба перенести на полотно свої емоційні відчуття містичної сили йорданської води. Поштовхом до створення нового проєкту картин стала мандрівка до Риму, де П. Бевза працюючи над проєктом „Following the Inner Light” паралельно розробив два сюжетні цикли „Фонтани” та „Виноград”. Подорож до Венеції спонукала його до розвитку теми – з’явився задум створення мистецького проєкту „Йордань” – власне „Хрещення”, як можливість доторку до чуда.

Основою філософської канви творчого пошуку нового циклу „Йордань” – є вода. Як божественна, трансцендентна або метафізична сили вона очищує душу та наповнює енерґетикою наше життя. Так, як води річки Йордан наповнюють Мертве море, не даючи йому висохнути, так і колекція нових полотен П. Бевзи, що представлені у цій експозиції, також створює атмосферу візуально-емоційного відчуття присутности цієї містичної енерґетики, яка переважає в серії картин виставки „Йордань”.

„Вода, як символ спасіння, життєдайної енерґії і циклічного самовідтворення, з’являється й у циклі „Фонтани” (проєкт „Йордань”). Причому тут художника приваблює динамічний образ рухомої води – як любови, яка біжить від серця до серця, як взаємного перетікання ілюзорного в реальне і навпаки. Саме у воді можна найкраще побачити власне відображення. Рухома ж вода несе в собі пам’ять, духовну енерґію, нові життєві сили.

Недаремно в українській народній традиції вода означає очищення, вона є символом довговічности, нових почуттів і емоцій, непереборної сили. Усе це глибоко усвідомлює художник, передаючи на полотні неповторність і нескінченність джерела всього живого на нашій землі”, – написав Володимир Горбатенко у статті „Усе відбувається вперше”, вміщеній у каталогу.

Характерною і дуже впізнаваною ознакою творчости П. Бевзи є пошук кольорових гам. Кожна серія його живописних полотен немов продовжує нескінченну музику джазу. На кожному новому полотні гама кольорів змінюється у своїй різноманітності, але залишається неперервною тема в пошуку нового кольорового наповнення, яка повинна зачаровувати і бентежити глядача. Відчуття джазової мельодії у живописі П. Бевзи прослідковується в „звуках“ кольорів фарби, що лягають на полотно і перетікають з одного в інший. Від перших пластів фарби, що пахнуть свіжістю літнього ранку, з переходом до варіяцій „звуків” сонячного дня з наступним „зануренням у надвечірню тишу”, в якій чується вібрація мельодії затихаючого саксoфону.

П. Бевза навчався у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури. Його картини виставлялися на Першому бієнале сучасного мистецтва в Україні „Arsenale 2012”, в Музеї сучасного мистецтва „PasquArt” (Швaйцарія), Національному художньому музеї України, в ґалеріях N2N (Абу-Дабі), „Nest” (Женева), „Bezpala Brown Gallery” (Торонто), „GamlaVаster” (Швеція) і „Bottega Gallery (Київ). Загалом П. Бевза мав понад 30 персональних виставок в Україні, США, Канаді, Німеччині, Франції та Швеції.

Коментарі закриті.