10 листопада, 2016

В пам’ять жертв Голодомору

Відкриття пам’ятника жертвам Голодомору в Кіцмані на Буковині. (Фото: Наталка Білова)

КІЦМАНЬ‚ Чернівецька область. – 14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, у невеличкому містечку Кіцмань, що на Буковині, відбулося відкриття пам’ятника жертвам Голодомору.

У 2003 році Товариство політв’язнів та репресованих Кіцманщини під керівництвом Романа Татарина порушило питання побудови цього пам’ятника. Р. Татарин разом з Іваном Левом, Костянтином Плешком, Софією Моцак, Орестом Моргачем, Кузьмою Смалем, Анастасією Тарнавською, Параскою Карапінкою та іншими учасниками товариства звернулися до районної та міської влад з пропозицією побудови пам’ятника.

21 листопада 2003 року на місті майбутнього пам’ятника заклали перший камінь, священик Української Греко-Католицької церкви о. Петро та настоятель Свято-Миколаївської церкви Київського Патріярхату о. Захарій відслужили Панахиду за невинно убієнними. Приїхали представники обласних патріотичних організацій. На вічу вперше у місті були виставлені історичні плякати „Забуттю не підлягає“ Романа Круцика з Києва‚ присвячені пам’яті жертв Голодомору в Україні.

14 жовтня цього року була завершена пропозиція Товариства політв’язнів і репресованих. На жаль‚ з тих активістів на відкритті пам’ятника була присутня тільки Марія Терешків‚ інші вже відійшли у вічність. Участь у споруджені пам’ятника брав міський голова Сергій Булега.

Коментарі закриті.