6 жовтня, 2016

В обороні Романа Сущенка

До „Свободи“ 3 жовтня надійшли з України вміщені нижче заяви з приводу затримання в Росії власного кореспондента „Укрінформу“ Романа Сущенка.

„Укрінформ“: 

„Укінформ“ глибоко обурений затриманням у Москві 30 вересня нашого власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських засобах масової інформації звинувачень його у „шпигунстві“. „Укрінформ“ вважає затримання Р. Сущенка, який працює в нашому аґентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції – з 2010 року, сплянованою провокацією“.

Затримання відбулось з порушеннями усіх міжнародних правил. Про його затримання російська сторона не повідомила нікого – ні дружину, ні дипломатичні установи, ні працедавця.

Незалежна медія-профспілка України:

Романа Сущенка цинічно викрала російська влада руками спецслужб. Ситуація абсолютно ганебна і брутальна, це не просто арешт журналіста, а цинічно сплянована акція російської влади. Журналіст був затриманий 30 вересня, а про його затримання правозахисники випадково дізнались лише 2 жовтня.

Враховуючи всі обставини так званого „арешту“, можна говорити про викрадення російськими спецслужбами громадянина України, який прибув до Росії у власних справах. Таким чином російська влада чинить „розправу“ над кожним з журналістів, хто дозволяє собі критикувати її, відтак, ніхто не може почуватись у безпеці, бо якщо такі злочини чиняться у Росії, вони цілком можливі і поза її межами.

Центр інформації про права людини

Центр громадянських свобод

Українські  правозахисні організації Центр інформації про права людини і Центр громадянських свобод вважають, що арешт кореспондента інформаційного аґентства „Укрінформ“ Романа Сущенка в Москві із звинуваченнями в шпигунстві є не лише боротьбою зі свободою слова. Це продовженням лінії, яку здійснює уряд Російської Федерації у стосунках з Україною: українських громадян або захоплюють на території Росії, або викрадають з території України, висувають абсурдні звинувачення, здійснюють психологічний тиск, вдаються до тортур, аби ті визнали себе винними. Такі дії є складовою частиною війни, яку проти України веде Росія.

Якщо Р. Сущенко не буде негайно випущений на волю, то він може поповнити список „в’язнів Кремля“ і стане у ньому 29-ою особою. Кандидатами до такого списку є також троє українських журналістів, проти яких порушено кримінальні справи за нібито заклики до порушення територіяльної цілісності Росії. Їм загрожує до п’яти років ув’язнення.

Українські громадські організації закликають український уряд і міжнародну громадськість піднести свій голос на захист українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму, аби звільнити їх і не допустити появи нових жертв такої  репресивної політики.

Коментарі закриті.