20 березня, 2016

В обороні Надії Савченко висловилися відомі політики і вчені

Гіларі Клінтон: „Приєднуюся до голосів у всьому світі, які закликають до негайного звільнення українського політика і колишнього службовця Військово-повітряних сил Надії Савченко з її незаконного ув’язнення в Росії. Надію затримали проросійські бойовики у східній Україні у червні 2014 року, після чого незаконно перевели до Росії. З того часу її утримують на підставі сфабрикованих звинувачень. Росія повинна скасувати всі звинувачення і негайно звільнити її. Вона повинна також виконати всі свої зобов’язання, що випливають з Мінських угод для закінчення конфлікту у східній Україні, в результаті якого тисячі людей загинули і понад півтора мільйона стали біженцями. Я стою пліч-о-пліч з Надією і українським народом, як і завжди виступала на захист прав жінок і всіх людей, що страждають від несправедливості по всьому світу“.

З закликами про звільнення Надії Савченко виступили претенденти на номінацю в президенти США від Республіканської партії: сенатор від штату Тексас Тед Круз та губернатор штату Огайо Джон Кейсик. („Голос Америки“)

Постійний представник США при ООН Саманта Павер: „Утримання Савченко під вартою демонструє кричущу неповагу Росії до своїх зобов›язань по мінським угодам. Савченко, також як і інші українці, незаконно утримувані сепаратистами і Росією, повинні бути звільнені. Її необхідно повернути в Україну, щоб вона працювала разом зі своїми колегами в Раді і будувала краще майбутнє для своєї країни. Ми закликаємо Росію звільнити її без зволікань“. (Посольство США, Київ) 

Голова комітету Сенату США з питань Збройних сил Джон Маккейн: „Надія Савченко була захоплена і нелегально переправлена через кордон в Росію, де проти неї висунули необґрунтовані звинувачення, але не припиняла виступати проти корупції і беззаконня автократичного путінського режиму і продовжує боротися за демократію, права людини, свободу слова і верховенство права для українського і російського народів. Я приєднуюся до українців у той момент, коли вони благають світ відкрити очі на несправедливість щодо Савченко та багатьох інших в руках Володимира Путіна“. З закликами про звільнення Надії Савченко виступили претенденти на номінацю в президенти США від Республіканської партії: сенатор від штату Тексас Тед Круз та губернатор штату Огайо Джон Кейсик. („Голос Америки“)

Доктор філософських наук, професор, академік Мирослав Попович:

„Мабуть, ми всі зітхнули з полегшенням, коли дізналися, що Надя припинила сухе голодування. Я би сказав, що це ціла сторінка у Книзі буття, яку ми перегорнули, хоча зрозуміло, що історія ще не закінчена і не знати, як вона закінчиться. Але можна сказати, що за розвитком подій, затамувавши подих, стежили люди різних поглядів, різних уподобань. Це свідчить про те, що Надія нам відкрила очі на багато речей, яких ми до того не знали: як любити свою країну, як любити свій народ, як боронити свою гідність“. („24 канал“)

Заступник провідника Лейбористської партії Австралії, член парляментської опозиції Таня Пліберсек: „Лейбористська партія Австралії глибоко стурбована неспроможністю Росії звільнити заручників і незаконно утримуваних осіб, як це передбачено Мінськими домовленостями, укладеними більше року тому. Це стосується й видатної української льотчиці, члена українського парляменту Надії Савченко, яку понад 18 місяців Росія утримує під вартою“.

57 депутатів Европейського парляменту звернулися з листом до Верховного представника ЕС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні із закликом ініціювати на рівні ЕС введення персональних санкцій проти осіб, причетних до викрадення та незаконного кримінального переслідування Надії Савченко.

Великобританія, Литва, Польща, Румунія і Швеція підтримали ідею накладення санкцій на осіб зі „списку Савченко“, повідомили у фундації „Відкритий діялог“.

„Ми закликаємо Федеріку Моґеріні та компетентні органи ЕС не допустити повторення ситуації, що відбулася з Сергієм Маґнітським, коли санкції проти осіб, причетних до його переслідування, були введені тільки після смерті політичного в’язня“, – вважають у фундації.

У „Відкритому діалозі“ також зазначили, що доки залишається шанс для порятунку життя Н. Савченко та її звільнення, світова громадськість в знак солідарностита задля вироблення ефективного механізму впливу на Росію повинна жорстко відповісти на беззаконня, яке здійснює російська влада. Активісти додали, що санкції повинні ввести також Австралія, Канада, США, Японія та інші демократичні країни світу. („24 канал“)

Коментарі закриті.