23 грудня, 2016

В Ню-Йорку діє виставка семи мистців

Люба Дрозд. „Соліпсизм“ (специфічнe відео і звуковa інсталяція)‚ 2016.

НЮ-ЙОРК. – Від 11 грудня 2016 року до 3 вересня 2017 року в Українському Музеї діє виставка „Сім“, що єднає сімох мистців українського походження з околиць Ню-Йорку або родом з України. Це Мая Гаюк, Роман Граб, Люба Дрозд, Юрій Масний, Адріяна Фарміґа, Христина Шміґель і Марко Шуган. Вистaвка, яку організував запрошений куратор Р. Граб, колективно передає їх індивідуальний мистецький досвід у широкому діяпазоні стилів та технік.

Юрій Масний. „Життя в містах: як будувати стіну“‚ 2016.

Юрій Масний. „Життя в містах: як будувати стіну“‚ 2016.

„Mені цікаво виставити мої роботи разом з іншими художниками, моїми ровесниками, які є молоді і повні життєвої енерґії, – сказала М. Гаюк. – Ця виставка буде однією з найбільш іноваційних, проґресивних і концептуально складних виставок, які колинебудь відбувались в Українському Музеї. Вона стала можливою завдяки чудовій кураторській роботі Р. Граба і директора музею Марії Шуст“.

М. Гаюк надихає найближче оточення, візуальність якого вона перетворює у детально розроблені, мальовничі абстракції, тим самим створюючи привабливу суміш поп-культури і передових живописних практик.

Мистецтво Р. Граба складається із скульптурних, живописних та друкованих творів, від фотографій і відеофільмів дорожніх поверхень до образности, зачерпнутої від засобів масової інформації, а чи даних військової розвідки. Кожен його твір представляє частинку більшої оповіді.

Марко Шуган. Інсталяція „Потрібен простір: зголошуйтеся всередині“‚ 2016.

Марко Шуган. Інсталяція „Потрібен простір: зголошуйтеся всередині“‚ 2016.

Л. Дрозд творить місцево-специфічні і звукові інсталяції, що показують як системи контролі проявляються і відгукуються в обмежувальних архітектурних і геополітичних середовищах. Вона компонує свої інсталяції, використовуючи фортепіянові струни, багатоканальний звук, ненав’язливу проєкцію поверхонь.

Ю. Масний творить рисунки й скульптури, що зображують аскетичні архітектурні простори, населені об’єктами й символами з його особистої іконографії.

Роботи А. Фарміґи охоплюють безліч технік і намагаються розкрити приховані або призабуті елементи у відносинах між ідеями, людьми та речами.

Інсталяція Х. Шміґель „Сон у червоному теремі“ дає можливість відвідувачам досвідчити щоденне життя в Шанхаї, так як це досвідчила сама художниця у 2004 році, коли переїхала туди з Сейнт-Люїс, Мізурі. Використовуючи принципи дизайну китайського саду, композиція цієї інсталяції також реаґуватиме на простір. Деякі аспекти твору заохочують глядачів до взаємодії.

Роман Граб. „Карлючки дороги. Імпровізація ч. 1“‚ 2013-2016.

Роман Граб. „Карлючки дороги. Імпровізація ч. 1“‚ 2013-2016.

Живопис М. Шугана народжується здебільшого підсвідомо, загалом як вислід міркування над метафізикою, з першими шарами фарби ще в стані напівсну. Раз настрій встановлений, наступні шари й позначення реаґують один з одним, створюючи драматичний ефект. Художникові найбільш співзвучний живопис олією, хоча й малюнок, друк та шовкографія також впливають і взаємодіють. Цей діялог між різними техніками збагачує кожну з них зокрема.

Виставку супроводжує ілюстрований, двомовний (англійською та українською мовами), в м’якій обкладинці, каталог під назвою „Сім“. Крім вступної статті куратора, каталог включає бесіду Олени Червоник з художниками. О. Червоник працює кураторським співробітником сучасного мистецтва ім. Данієла В. Дітриха ІІ у Філядельфійському художньому музеї. Розмови з художниками посилюють взаємодію між глядачем і експонованими мистецькими творами.

Виставка стала можливою завдяки щедрій підтримці окремих осіб.

 

Коментарі закриті.