17 лютого, 2017

В Колюмбійському Університеті відзначатимуть століття української державности 

НЮ-ЙОРК. – 24-25 лютого в Колюмбійському Університеті відбудеться міжнародна конференція під назвою ,,Українська державність 1917-1921 років: установи та постаті”, організована програмою українознавства Колюмбійського Університету з участю Українського Інституту Америки в Ню-Йорку.

Доповідачі з України, Канади і Сполучених Штатів зберуться, щоб на академічному рівні відзначити століття української революції і заснування сучасної української держави, окреслюючи феномен української державности з огляду на тогочасні інституції та особистості.

Зокрема, учасники конференції розглядатимуть постатi видатних діячів Української Революції та Визвольних Змагань, таких як: Володимир Винниченко, Георгій Нарбут, Агатангел Кримський, Кирило Стеценко, Сергій Єфремов, Юрій Меженко, Павло Христюк та інші.

Окрему увагу буде приділено діяльності новостворених інституцій української держави, таких як: Українська Автокефальна Православна Церква, Спілка Визволення України, Національна Бібліотека, Українська Державна Академія Мистецтв та Київська Консерваторія.

Ця конференція буде найпершим зі серії науково-культурних заходів, якими відомі американські університети відзначатимуть століття української державности. Вона проводиться завдяки зусиллям та сприянню працівників українознавчої програми в Колюмбії, зокрема д-ра Марка Андрейчика.

Українська програма Колюмбійського Університету, яка є частиною Інституту ім. Гарімана, залучає до тісної співпраці низку ню-йоркських та інших українських культурних та наукових установ. Вона функціонує внаслідок щедрої підтримки української громади, зокрема, пожертвам меценатів Фонду Катедр Українознавства та українських установ, таких як: Петро Яцик, Осип та Люба Кладки, д-р Марія Фішер Слиж, д-р Степан та Тамара Тимкови, Володимир та Лідія Базарки, Федеральна Кредитова Кооператива ,,Самопоміч” у Ню-Йорку та інші.

Важливо й те, що міжнародна конференція у Колюмбії випереджує низку заходів, які відбуватимуться у різних північно-американських наукових інституціях, що будуть присвячені століттю російської революції. Тим самим, поставивши тему українького державного будівництва у центр наукових досліджень, ця конференція змінить перспективу, з якої вчені розглядатимуть вікопомні події сторічної давнини.

Серед доповідачів конференції, яка розпочнеться у п’ятницю 24-го лютого о годині 1:30 у International Affairs Building (420 W. 118th St., заля на 15-му поверсі), будуть: Андрій Фединський, Олена Галета, Тамара Гундорова, Олег Ільницький, Валентина Хархун, Мирослава Мудрак, Віктор Остапчук, Марко Стех, Максим Тарнавський, Меланія Терджен, Марк фон Гаґен, Зенон Василів.

Програма конференції завершиться концертом, який відбудеться в Українському Інституті Америки (2 E. 79th St.) 25-го лютого о годині 7:30 вечором з участю Андреї Людвіґ (меццо-сопрано), Моніки Виче (сопрано) та Альберта Кривольта (фортепіяно). Вхід вільний після реєстрації за адресою http://ukrainianinstitute.org/event/ukrainian-art-song-concert/

На колюмбійську конференцію запрошуються всі бажаючі. Вхід вільний. Додактову інфомрацію про конференцію можна отримати з інтернету за адресою: www.harriman.columbia.edu/events/upcoming або по телефону 212-854-4697.

Коментарі закриті.