28 січня, 2016

В Канаді зняли фільм про Голодомор

Афіша фільму „Гіркий врожай“.

СМІЛА, Черкаська область. – У Канаді зняли художній фільм „Гіркий врожай”, події в якому відбуваються у Смілі під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Закритий показ картини відбувся 9 листопада 2015 року в Санта-Моніці, Каліфорнія. Стрічка вийшла в канадський прокат у січні 2016 року. Українська прем’єра плянується навесні 2016 року.

Це кінофільм канадського режисера Яна Ігнатовича, батьки якого втекли з радянської України в часи Другої світової війни. Режисером став також Джордж Менделюк, відомий телемистець українського походження. Сценарист і один з продюсерів – канадець Ричард Бачинський-Гувер. Саме йому належить ідея зняти цей фільм.

Сміла, як місце події, з’явилася невипадково – Р. Бачинський-Гувер має родинні зв’язки у цьому місті. Він почав готуватися до фільмування під час Помаранчевої Революції 2004 року, коли спеціяльно приїздив на Майдан з Канади.

Почали фільмували стрічку переважно в Києві, у Пироговому, в 2013-2014 роках під час Евромайдану.

Бюджет стрічки – 20 млн. дол. робить фільм найдорожчим за останні 25 років про події в Україні.

Головні ролі у фільмі виконують голівудські зірки: Макс Айронс (відомий за фільмами „Червоний капелюшок”, „Жінка в золоті”); Саманта Баркс (відома за фільмом „Знедолені”); Теренс Стемп (відомий, насамперед, за фільмами „Зоряні війни” і „Супермен”); Барі Пеппер (грав у фільмах „Врятувати рядового Райана” і „Зелена миля”). Oдну з ролей зіграв український актор Остап Ступка.

За сюжетом фільму молодий українець Юрій живе безтурботно в Смілі у 1930-их роках, закоханий у Наталку. Він не замислюється над загрозами, що постали перед українським народом з приходом до влади більшовиків. Але група більшовиків під керівництвом цинічного юнака Сергія, відправляється в Смілу для організації штучного голоду.

Батько Юрія Ярослав і дід Іван героїчно захищають містечко, але вони безсилі проти більшовицької навали. Після того, як захопленого в полон Ярослава стратили, поранений Іван шукає помсти та намагається змиритися з утратою свого сина-воїна і пацифізмом онука Юрія. Чи зможе кохання Юрія та Наталки пережити цей геноцид?

Коментарі закриті.