5 серпня, 2016

В Канаді відкрили пам’ятну дошку на честь еміґрантів з України 

Під час відкриття пам’ятної дошки (зліва): Марі-Енн Мігичук‚ Павло Ґрод‚ Джон Зареський, Марі Чапман. (Фото: КУК)

ГАЛІФАКС‚ Канада. – Конґрес Українців Канади (КУК) у співпраці з Канадським музеєм еміґрації, Фолкльорним центром ім. Кулів та Відділом КУК у Галіфакс-Дармуті 21 липня розпочали святкування 125-річчя української імірації до Канади відкриттям виставки „Подорож до Канади: українська еміґрація 1891-1900“, яка змальовує подорож перших українців до Канади та випробування, через які вони перейшли. Виставка триватиме до 30 жовтня 2016 року. Ця виставка була позичена з Університету Альберти.

Українська канадська громада відкрила пам’ятну дошку на честь еміґрантів з України, п’ять хвиль яких прибули до Канади впродовж останніх 125 років. Щедра пожертва Романа та Олени Цобів і Олега та Божени Іванусів у сумі 10 тис. дол. уможливила встановлення пам’ятної дошки.

Близько 100 осіб були присутні на церемонії. Оля Ґрод, тимчасово виконуюча обов’язки виконавчого директора КУК була ведучою свята. Головний виконавчий директор Музею іміґрації Марі Чапман привітала гостей та ознайомила з музеєм.

Міністер праці та зайнятости Канади Марі-Енн Мігичук привітала присутніх від імени уряду Канади та Прем’єр-міністра Джастина Трюдо. Вона сказала: „У 1891 році Іван Пилипів та Василь Єленяк, українці, яких ми вважаємо першими українськими еміґрантами прибули до берегів Канади. Ці піонери та їхні нащадки, яких сьогодні ми налічуємо близько 1.3 млн.‚ зробили вагомий вклад у всі галузі життя Канади і докладають значних зусиль для нашого спільного національного процвітання“.

Привітали присутніх від імени офіційної опозиції член Парляменту Каті Ваґантал (Йорктон-Мелвіл), член Парляменту Линда Данкен (Едмонтон-Страткона) від імені Нової демократичної партії Канади‚ від імени Уряду Нової Шотландії – Ліна Метледж Діяб, Міністер еміґрації Нової Шотляндії‚ посадник міста Майк Савадж – від імени Галіфаксу.

На святкуванні були присутні почесні гості: спікер Палати Громад Джеф Ріґан‚ член Парляменту та голова Канадсько-Української Парляментарської групи дружби Борис Вжесневський (Етобіко-Центр)‚ Сенатор Рейнел Андрейчук‚ Міністер культури, спадщини та громадськости Нової Шотляндії Тоні Інс і Міністер праці та вищої освіти Нової Шотляндії Келі Ріґан.

Міністер праці та зайнятості Канади Марі-Енн Мігичук вітає присутніх на відкритті виставки.

Міністер праці та зайнятості Канади Марі-Енн Мігичук вітає присутніх на відкритті виставки.

У відкритті пам’ятної дошки взяли участь представники української канадської громади. Парох Української католицької церкви Святого Духа о. Роман Дусановський освятив пам’ятну дошку. Від імені Фолкльорного центру ім. Кулів промовляла Лариса Сембалюк- Челадин, художниця‚ яка створила три великі виставочні панелі. Вона була в овечому кожусі‚ у якому її прабабця приїхала до Канади у 1908 році.

Президент КУК Павло Ґрод заявив: „Від імени нашої громади складаю щиросердечну подяку Романові та Олені Цоба і Олегові та Божені Іванусів за їхню щедру пожертву на пам’ятну дошку, яка вшановує п’ять хвиль еміґрації українців до Канади“.

Президент відділу Галіфаск-Дармут КУК Джон Зареський у своєму заключному слові подякував всім організаторам та всім, хто зробив цю подію успішною.

Коментарі закриті.