10 листопада, 2016

Відійшов видатний археолог д-р Володимир Коваленко

Св. п. д-р Володимир Коваленко.

24 жовтня після тривалої недуги, на 63-му році життя, упокоївся відомий археолог і історик д-р Володимир Коваленко. Він народився 10 квітня 1954 року в Семенівці Чернігівської области. У 1986-2011 роках завідував катедрою історії та археології України Чернігівського національного університету.

Заслужений працівник освіти України, талановитий викладач, організатор і провідник, В. Коваленко підготував кілька поколінь учнів та студентів, розбудував реґіональну школу археології Чернігівщини, значно активізував польові досліди і розвиток краєзнавства, керував археологічними експедиціями у Чернігові, Новгороді-Сіверському, Любечі та інших стародавніх містах Чернігово-Сіверщини, відкрив і обстежив понад 500 археологічних пам’яток Подесення.

В. Коваленко – автор 554 академічних і науково-популярних публікацій та співавтор кількох колективних монографій з історії та матеріяльної культури Княжої Руси й козацької держави. Брав участь у численних наукових міжнародніх конференціях в Україні, Білорусі, Литві, Польщі, Румунії, Німеччині, Франції, Італії, Швеції та інших европейських країнах.

У 1995 році д-р В. Коваленко розпочав щолітні розкопки в Батурині й 11 років керував українсько-канадською археологічною експедицією, що досліджує залишки гетьманської столиці. З 2001 року цей проєкт спонзорують Програма дослідження східньої України ім. Ковальських при Канадському Інституті Українських Студій (КІУС) Альбертського університету, Понтифікальний інститут середньовічних студій Торонтського університету та Дослідний інститут „Україніка“ у Торонто.

В. Коваленко був ініціятором і основним консультантом-археологом маштабних натурних реконструкцій фортечної цитаделі, гетьманських палаців, скарбниці та церков Батурина XVII-XIX ст., створення там сучасного археологічного музею і заходів для відзначення 2008 року на загальнонаціональному рівні 300-ліття зруйнування цього міста російським військом.

За успішне вивчення й збереження історичної спадщини Батурина Президент України Віктор Ющенко в 2009 році нагородив вченого орденом „За заслуги“ ІІІ ступеня. 2003 року Верховна Рада України нагородила В. Коваленка почесною грамотою „За особливі заслуги перед українським народом“, а наступного року Чернігівська обласна державна адміністрація – почесною грамотою „За сумлінну працю в ім’я незалежної України“.

Статті В. Коваленка з історико-археологічних досліджень Батурина та його критика сучасних російських фальсифікаторів Батуринської трагедії українською і англійською мовами знайшли широке визнання серед науковців та громадськости. Вони оприлюднені в авторитетних академічних журналах, збірниках наукових праць, матеріялах конференцій та інтернетних виданнях України, Італії, Канади і США.

Вічна Йому пам’ять!

Торонто

Коментарі закриті.