17 березня, 2017

Відійшла Володимира Кавка 

Св .п. Володимира Кавка (Фото: архів „Свободи“)

28 січня відійшла у Божу вічність Володимира Кавка (1922-2017). Своє життя вона посвятила родині і українській громаді.

Народилася В. Кавка 23 квітня 1922 року в Миколаєві‚ біля Стрия‚ в родині Шиянів. Навчалася у дівочій семінарії та в драматичному гуртку. Вищу освіту осягнула в США в ділянці хемії. Фахово працювала у хемічній лябораторії. Була одружена з Миколою Кавкою, у драматичному житті „Мамай“. Мала доньку Зоряну (Зірку).

Під час Другої світової війни родина виїхала до Німеччини‚ де зупинилася в Реґензбурзі. Шияни брали активну участь у культурному житті української громади в таборі для переміщених осіб. В 1949 році переїхали до США‚ оселилися в Клівленді. Були дуже діяльні в громадському житті.

В 1978 році родина Кавків переїхала до Філядельфії‚ де Володимира і Микола теж були дуже діяльними в громаді. В. Кавка була в управі Українського Золотого Хреста (УЗХ) в ролі виховної референтки‚ займалася вихованням дітей у молодіжних таборах на оселі Організації Відродження Державности України ім. Олега Ольжича в Лігайтоні‚ Пенсильванія‚ які тривали 50 років (1957-2007). Її діяльність полягала у веденні розмов з дітьми на теми минулого України і її культури. Вчила їх українських пісень. В. Кавка займалася також Світличкою для дошкільнят дітей по суботах. Під її проводом відбувалися щорічні вистави дітей і молоді.

В. Кавка була діяльна в Об’єднанні мистців української сцени (ОМУС) в ролі секретаря. Від прибуття до Філядельфії В. Кавка була діяльна в Злученому Українському Американському Допомоговому Комітеті (ЗУАДК)‚ зокрема в Допомоговій комісії. Її визнано почесним членом ЗУАДК.

Українська громада залишається назавжди вдячною за її патріотичну працю. Члени УЗХ висловлюють глибоке співчуття родині св. п. В. Кавки.

Членки Головної управи УЗХ:

д-р Наталія Іщук-Пазуняк
Ірена Урбан-Стерчо
Марта Ковч

Коментарі закриті.