15 червня, 2016

Відновлять надгробок князя Острозького

ОСТРОГ, Рівненська область. – Mіжпарляментська асамблея Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща 31 травня ухвалила спільну деклярацію за результатами дводенного засідання асамблеї і звернулася до урядів трьох країн із пропозицією присвоїти литовсько-польсько-українській військовій бриґаді ім’я видатного воєводи і князя Костянтина Острозького.

Нагадаємо, що ця ідея виникла ще два роки тому в Острозькій академії, коли в Острозі святкували 500-річчя перемоги у битві під Оршею, в якій об’єднані війська Великого князівства Литовського та Королівства Польського змагалися з військами Московського царства. Командувачем об’єднаних військ був український князь К. Острозький, резиденція якого була в Острозі.

„Це добра символічна згадка для нас про те, що коли ми стояли пліч-о-пліч, то спільно зупиняли аґресора. Ми все зробимо для того, щоб вільні народи Европи і світу продемонстрували, що ніхто і ніколи не має права іґнорувати міжнародні угоди, волю людей до власної незалежности і самобутности”, – запевнив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Крім цього, учасники асамблеї обговорили питання про відтворення надгробного пам’ятника князю К. Острозькому.

„Надгробок князя К. Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври був знищений у 1941 році під час Другої світової війни. І саме на Міжпарляментській асамблеї вирішили, що Україна, Польща і Литва готові долучитися до проєкту і в Успенському соборі буде відтворений надгробок К. Острозького, споруджений свого часу князем Василем-Костянтином Острозьким – засновником Острозької академії”, – розповів краєзнавець Микола Бендюк.

Це буде точна копія надгробного пам’ятника, заввишки сім метрів, яка стане не лише скульптурною, а й архітектурною спорудою. Проєкт здійснюватимуть скульптори України і Литви.

Коментарі закриті.