20 січня, 2017

Відновили могилу вояка УПА в Італії

Під час Панахиди над могилою Ярослава Явного. (Фото: Рівненська єпархія УПЦ КП)

ПРЕОНЕ, Італія. – Завдяки спільному проєкту Асоціяції „Україна-Фріулі“ та міської ради Преоне відновлено та впорядковано могилу Ярослава Явного (за метрикою – Богдана Тураша), який входив в групу, що за рішенням Української Головної Визвольної Ради налагоджувала зв’язок з західними союзниками через сербських та італійських демократичних партизанів. Саме на території Італії в 1944 році Я. Явний загинув від вибуху ґранати.

22 жовтня 2016 року біля пам’ятника Я. Явному відслужено Панахиду, яку з благословення Патріярха Київського і всієї Руси-України Філарета очолив голова Управління зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви Київського Патріярхату, Архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Під час Панахиди співав хор під керівництвом Надії Купчинської.

На Богослужінні були Посол України в Італії Євген Перелигін, Генеральний консул України у Міляні Роман Горяйнов, міський голова Преоне Андреа Мартініс, президент Асоціяції „Україна-Фріулі“ Вікторія Скиба, місцевий священик Римо-Католицької Церкви П’єтро Піллер.

Спогади про патріота збереглися в „Літописі УПА“ (26-ий том) та у газеті „Свобода“. Б. Тураш народився на Тернопіллі, входив в групу аґітаторів, яка на Волині масово розповсюдила листівки про УПА з закликом боротися за незалежність України.

Коментарі закриті.