30 листопада, 2016

Відкриття бюра UNOPS в Україні – це вияв довіри з боку ООН, – Міністер Вадим Черниш

КИЇВ. – 22 листопада в Кабінеті Міністрів України відбулося підписання Угоди між Урядом України та Управлінням ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) щодо відкриття бюра UNOPS в Україні.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 листопада угоду підписав Міністер з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш. Від Управління ООН з обслуговування проєктів – заступник Генерального секретаря ООН, Виконавчий директор UNOPS Ґрете Фаремо.

,,Відкриття офісу UNOPS, який працює в усьому світі – це вияв довіри з боку ООН та впевненість у перспективному розвитку України. UNOPS довіряють найбільші міжнародні організації, такі як Програма розвитку ООН, Департамент з підтримки миру Секретаріяту ООН, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Програма Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Світовий банк, шість міжнародних банків розвитку, 34 аґентства ООН. Сподіваюся, що той досвід, який є у UNOPS, ми будемо успішно застосовувати. Технічна допомога офісу допоможе нам реалізовувати інвестиційні проєкти, проєкти у сфері будівництва, об’єктів цивільної інфраструктури та інші”, – зазначив В. Черниш.

,,Я приємно здивована, як швидко міністер з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб зміг подолати всі перепони і підготувати угоду, щоб ми мали можливість її сьогодні підписати. Але це лише початок, попереду – важка праця, яка має принести відчутні результати. Ми маємо глибокий досвід у відновленні інфраструктури, державних закупівлях, а також у проєктному менеджменті, і ми впевнені, що цей досвід принесе гарний результат, а Україна продемонструє свою найкращу сторону. Наостанок хочу зауважити, що моє прізвище можна перекласти з італійської як: ,,Давайте це зробимо!”, – закликала Ґ. Фаремо.

,,Відкриття офісу UNOPS – важливий і вчасний крок. Адже це відкриває можливість для залучення прямих іноземних інвестицій та ґрантових коштів, в першу чергу для вирішення проблемних питань на сході країни, відновлення інфраструктури Донбасу. Домовленості щодо співпраці були досягнуті у травні 2016 року під час зустрічі Президента України Петра Порошенка та Ґ. Фаремо, а вже сьогодні офіс ЮНОПС відкрито у Києві. Це важливо з точки зору надання Україні з боку ООН гуманітарної, технічної та технологічної допомоги по відновленню Донецької та Луганської областей, а також напрацювання стратегічних рішень щодо оперативного реаґування на надзвичайні події”, – зауважив присутній на підписанні Віце-прем’єр-міністер-Міністр з реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Слід зазначити, що бюро UNOPS в Києві надаватиме консультативні та інші послуги з управління проєктами, а також здійснюватиме супроводження ділових операцій з метою забезпечення сталого керівництва проєктів у сфері гуманітарної діяльности та підтримання миру, розвитку інфраструктури, здійснення закупівель та інвестиційного керівництва. Це створить необхідні правові підстави для залучення прямих закордонних інвестицій, сприятиме реалізації проєктів та залученню ґрантових фондів, наданню послуг у сфері закупівель, організації управління складними комплексами господарської діяльности.

Допомога, яку відповідно до цієї угоди надаватиме UNOPS, може стосуватися надання послуг радників, технічних експертів і консультантів, придбання обладнання; проведення семінарів, навчальних програм, демонстраційних проєктів, надання ґрантів та позик, залучення інвестицій, надання стипендій для навчання та підвищення кваліфікації, тощо.

Урочиста подія підписання Угоди про створення бюра UNOPS в Україні відбулася з участю представників міжнародних організацій, посольств та засобів масової інформації.
Довідково:

Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) було створено у 1995 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН.
В усьому світі UNOPS допомагає країнам в питаннях відновлення миру та постконфліктної стабільности, надає послуги для раннього відновлення після природних катастроф, сприяє економічному розвитку на основі місцевих потенціялів, підтримує екологічну стійкість та адаптацію до зміни клімату.
UNOPS працює у більш ніж 140 країнах-членах ООН.
Діяльність бюра стосується закупівель, управління підрядами, будівельних робіт та інфраструктурних проєктів – майже 2,500 проєктів на рік. Фінансування здійснюється за рахунок надання послуг в управлінні проєктами – обсяг приблизно 1 млрд дол. щороку.

 

Коментарі закриті.