21 липня, 2016

Відкрито пам’ятник Калнишевському

На відкритті пам’ятного знаку (зліва): проф. Тарас Гончарук, потомок отамана Петра Калнишевського Петро Ющенко та отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк.  (Фото: Сергій Горицвіт)

ВІКТОРІВКА‚ Одеська область. – 12 липня біля села Вікторівка відкрито пам’ятний знак кошовому отаманові Петрові Калнишевському на місці козацького запорожського табору 1770 року на березі Тилігулу.

Пам’ятний знак урочисто відкрив голова обласної адміністрації Михайло Саакашвілі у присутності великої кількости людей. Відновлено і занедбану криницю, котра стоїть ще з козацьких часів.

Отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк повідомив: „У 2011 році професор Тарас Гончарук підготував до видання наукове дослідження „Петро Калнишевський та Хаджибей-Одеса“. Ми з гайдамаками знайшли фонди на видання. Наше козацьке товариство вело судовий процес проти міської ради, яка відмовилась ставити пам’ятник Калнишевському в Одесі. Процес ми виграли“.

Голову Березівської районної адмінстрації Генадія Заболотного вразила наукова інформація про пряме відношення видатної постаті української історії до Березівщини. Завдяки злагодженій роботі команди Г. Заболотного Одещина отримала цікаву історичну пам’ятку.

Коментарі закриті.