3 листопада, 2016

Відкрито пам’ятний знак козакам 

Відкриття пам’ятника героям-козакам у Баришівці. (Фото: Анатолій Ковальчук)

БАРИШІВКА, Київська область. – 14 жовтня в селищі було відкрито пам’ятний знак героям-козакам, які на початку лютого 1919 року полягли в нерівному бою, захищаючи Україну від московсько-більшовицького загарбника. Кривавий бій, в якому загинуло понад 150 оборонців рідної землі, стався на березі річки Трубіж, яка протікає на східніх околицях цього селища.

В урочистих заходах взяли участь не лише місцеві мешканці, але й гості з Києва, Борисполя, Переяслава, Яготина й Березані, члени декількох патріотичних організацій.

Пам’ятний знак з портретом отамана Івана Черпака, який командував козацьким загоном у бою на Трубежі, у виконанні художниці Марини Соченко освятив о. Арсеній з Української Православної Церкви Київського Патріярхату.

Патріотична громадськість тільки за останні 10 років зробила понад 20 спроб спорудити пам’ятний знак на місці бою й загибелі вірних синів України. На жаль, через відвертий спротив Київської обласної, Баришівської районної і міської влади всі наміри закінчувалися невдачею. Один з колишніх очільників Баришівської адміністрації кричав: „Дід мій і батько були комуністами і я комуніст‚ тому не дозволю встановлювати пам’ятник з написом, що прославляє петлюрівців!“.

Найбільша заслуга в тому, що пам’ятний знак врешті відкрито, належить бориспільському підприємцеві Вікторові Швагрунові. За його гроші було виготовлено мармурову дошку з написом, що прославляє героїв. Він разом з помічниками виконав усі будівельно-монтажні роботи з її встановлення на привокзальному майданчику Баришівки.

Ніхто з представників влади не прийшов на урочисте відкриття пам’ятного знака.

Анатолій Ковальчук – голова Бориспільського об’єднання Всеукраїнського товариства „Просвіта“ ім. Тараса Шевченка.

Коментарі закриті.