26 травня, 2016

Відкрито виставку „Наш Сікорський“

На відкритті виставки „Наш Сікорський“ промовляє космонавт та льотчик-випробувач Леонід Каденюк. (Фото: Музей української діяспори)

КИЇВ. – Уперше в Україні, на батьківщині славетного авіoконструктора Ігоря Сікорського 12 травня в Музеї української діяспори відкрита виставка „Наш Сікорський“, котра маштабно представила життєвий шлях та професійні досягнення І. Сікорського київського й американського періодів.

На виставці показані унікальні експонати й документи, передані з історичного архіву конструктора та віднайдені в київських архівах, створені спеціяльно для проєкту та надані найкращими українськими авіамоделістами моделі літальних апаратів І. Сікорського. В експозиції відтворені куточки київського помешкання та майстерні геніяльного киянина, а також фраґмент його американського кабінету.

У першій залі експозиції представлено унікальні сімейні фотографії, книги його батька Івана Сікорського, архівні документи та плякати на авіаційну тематику того часу.

Центральна заля присвячена основним здобуткам авіоконструктора. Третя зала розкриє життя І. Сікорського в США – унікальні світлини, зроблені в родинному колі та під час його подорожей, відтворене робоче місце І. Сікорського. Також можна переглянути фільм про видатного українця, наданий американськими колеґами. За кадром можна почути голос самого І. Сікорського.

Проєкт „Наш Сікорський“ здійснений завдяки підтримці та з участю акційного товариства „Аеропракт“, Історичного архіву „The Igor Sikorsky Historical Archives“, Державного політехнічного музею, Національної наукової медичної бібліотеки України, Національного військово-історичного музею України, інших спонзорів та шанувальників. Виставка триватиме до 30 жовтня.

На урочисте відкриття виставки прибули представники Департаменту культури Київської міської ради, громадські діячі, кияни та перший український космонавт Леонід Каденюк, для котрого діяльність І. Сікорського є дуже близькою.

„Так склалося, що мене більше знають як космонавта, але, крім того, я ще й льотчик-випробувач, саме тому діяльність Ігоря Сікорського мені надзвичайно близька. Тому що льотчик-випробувач – це не просто людина, яка літає, а також бере участь у створенні літаків. Мені як льотчику-випробувачу довелося літати на 60 видах літаків, в тому числі і на гелікоптерах. Самому ж Ігорю Сікорському, як першому авіоконструктору, було дуже непросто“, — підкреслив Л. Каденюк.

Куточок майстерні Ігоря Сікорського на київській Куренівці‚ відтворений на виставці у Києві.

Куточок майстерні Ігоря Сікорського на київській Куренівці‚ відтворений на виставці у Києві.

І. Сікорський був багатогранною людиною. Його знали як гарного історика, археолога, письменника і навіть музиканта.

В 1971 році І. Сікорському була вручена Премія національної оборони США за 1971 рік та багато інших. Всього ж авіоконструктор отримав 109 нагород, різноманітних грамот і дипломів. Ім’я І. Сікорського носить летовище в Бріджпорті, Конектикат, Історичний архів „The Igor Sikorsky Historical Archives“ та один з кратерів на Місяці.

В СРСР ім’я І. Сікорського замовчувалося і лише наприкінці 1980-их років почали з’являтися перші публікації з об’єктивною інформацією про видатного конструктора.

І. Сікорський (1889-1972) народився в Києві, в родині лікаря-психіятра, професора Київського університету св. Володимира. Ще під час навчання в Першій київській гімназії він сконструював свою першу модель гелікоптера з гумовим моторчиком. У Київському політехнічному інституті організував студентську авіаційну спільноту, вступив до Київського товариства повітроплавання.

В Києві І. Сікорський створив свої перші моделі гелікоптерів та літаки, зокрема, БіС-2, який піднявся у київське небо. З Києвом пов’язаний і знаменитий „Ілля Муромець“ – чотиримоторний біплан, який був збудований на Російсько-балтійському вагонному заводі і який поставив низку рекордів та здійснив історичний переліт із Санкт-Петербурґу до Києва в червні 1914 року.

Основні досягнення І. Сікорського були здійснені в США, куди він еміґрував у 1919 році і заснував власну компанію „Sikorsky Aeroengineering Corporation“. Серед його кращих розробок, створених у США: S-38 – пасажирський літаючий човен, який забезпечив розвиток транспортної мережі американського континенту, його перший американський гелікоптер VS-300 (S-46), що дав початок подальшим розробкам ґвинтокрилів.

Саме на гелікоптерах І. Сікорського було здійснено перші лети через Атлантику та Тихий океан. На ґвинтокрилах І. Сікорського і зараз літають президенти різних країн світу, його машини задіяні як повітряні шпиталі, вони гасять лісові пожежі та стоять на озброєнні різних країн світу.

Музей української діяспори є філією Музею історії міста Києва. Музей висвітлює історію та знайомить з творчою спадщиною видатних особистостей українського походження. У семи експозиційних залях демонструються рідкісні фотографії, документи, твори й особисті речі українських мистців, що жили й працювали в США, Канаді, Франції, Австралії та інших країнах світу.

Оксана Підсуха – директор Музею української діяспори.

Коментарі закриті.