12 травня, 2016

Відкрили Центр юдаїки в Острозькій академіїї

ОСТРОГ, Рівненська область. – Центр юдаїки, третій в Україні, відкрили в Національному університеті „Острозька академія“ 25 квітня. У вітальному слові ректор університету Ігор Пасічник зазначив: „Українська культура завжди була близькою з єврейською. Моя бабуся колись переховувала в себе вдома євреїв, не дивлячись на заборони. А все через хороше виховання і високу моральність“.

Думку ректора поділяв і український громадський активіст, дисидент єврейського походження, діяч українського єврейського руху, член Української Гельсінської Групи, член Европейської ради єврейських громад, Европейського і Світового єврейських конґресів, голова Асоціяції єврейських організацій України Йосиф Зісельс, який сказав: „Острог виділяється серед інших міст давньою історією. Тут була велика єврейська громада. Тому існує безліч матеріялів, які потребують дослідження. І саме це завдання стоїть перед Центром юдаїки в Острозькій академії“.

І. Пасічник нагородив Й. Зісельса однією зі 100 срібних медалей „Князь Василь-Костянтин Острозький“ за активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України та підтримку Центру юдаїки університету.

На відкриття центру завітали професор катедри славістики Єврейського університету в Єрусалимі, чужоземний член Національної Академії Наук України Вольф Москович‚ академічний директор Міжнародного центру з вивчення мови та культури їдиш при Всесвітньому єврейському конґресі, автор понад 60 статтей д-р Мордехай Юшковський‚ президент Української асоціяції юдаїки, доцент Національного університету „Києво-Могилянська академія“ Віталій Червоненко‚ співачка, відома виконавиця пісень мовою їдиш, лавреат Міжнародного фестивалю ім. Соломона Міхоелса Марина Якубович‚ піяніст, керівник оркестри єврейської музики „Klezmasters“, автор музики до численних кінофільмів, артистичний директор клюбу „Шаґал“ Лев Сандюк‚ викладач Міждисциплінарної сертифікатної програми з юдаїки Національного університету „Києво-Могилянська академія“ Тетяна Батанова, генеральний директор компанії „Ескада-М“ Дмитро Патіс та директор будівельної компанії „Вежа“ Григорій Аршинов.

Центр юдаїки очолив лінґвіст, знавець давньоарамейської мови, автор першого в Україні підручника з арамейської мови для студентів, завідувач катедри англійської філології в Острозькій академії Дмитро Цолін.

В Острозькій академії плянують створювати сертифікатні та маґістерські програми з юдаїки, щоб тим самим повернути єврейську культуру до Острога.

Острог вважався реґіональним центром єврейських громад Волині, і делеґація від нього представляла інтереси цього краю на великій раді, що називалася „Ваад чотирьох земель“, і діяла до середини XVII ст. Ваад об’єднував 70 єврейських громад (кагалів), що мешкали на чотирьох історичних територіях Речі Посполитої – у Великій Польщі, Малій Польщі, Червоній Русі та Волині. Центральними містами цих земель були Познань, Краків, Львів та Острог.

Чимало релігійних, культурних та громадських діячів єврейської громади XVI-XVII ст. були пов’язані з Острогом. Деякі з них були духовними вчителями (рабинами), суддями, вченими, письменниками. Щодо останніх, то книги острозьких авторів видавалися далеко за межами Волині – в Падуї (Італія), Кентербері (Англія), Базелі (Швайцарія), Любліні (Польща), Празі (Чехія) та інших містах Европи.

Коментарі закриті.