1 грудня, 2016

Відкрили перший в Україні пам’ятник Антоничеві

Пам’ятник українському поетові Богданові-Ігореві Антоничеві. (Фото: Марта Осадца)

ЛЬВІВ. – 20 листопада біля підніжжя Собору св. Юра, навпроти будинку‚ де мешкав Богдан-Ігор Антонич, урочисто відкрили пам’ятник українському поетові, прозаїкові, перекладачеві, літературознавцеві. В урочистості взяли участь представники духовенства, влади, громадських організацій, лемківських об’єднань і громада міста.

Першим виголосив промову Данило Ільницький, дослідник життя і творчости Б.-І. Антонича. Промовець сказав, що твори поета перекладені 20 мовами. Після Тараса Шевченка його творчість викликає найбільше зацікавлення у чужинців.

Чин освячення пам’ятника звершив Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви Венедикт. До присутніх звернулися міський голова Андрій Садовий і заступник голови обласної адміністрації Ростислав Замлинський.

Автор композиції, ректор Львівської академії мистецтв скульптор Володимир Одрехівський розповів історію створення композиції і подякував усім причетним до спорудження пам’ятника.

Слово мали також голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина і голова Львівської обласної організації Всеукраїнського товариства „Лемківщина“ Степан Майкович. Квіти до підніжжя пам’ятника поклали представники лемківських організацій С. Федина і С. Майкович, а також голова Товариства „Надсяння“ Володимир Середа. Пам’ятник заквітчали синьо-жовтими стрічками.

На закінчення урочистости хор „Лемковина“ виконав в’язанку лемківських пісень.

Пам’ятник виконаний у бронзі. Це перший пам’ятник поетові в Україні. Ще один пам’ятник є у селі Новиця на Лемківщині, де народився поет (тепер це територія Польщі). Цей пам’ятник встановили у 1989 році заходами львівських письменників з ініціятиви поета Романа Лубківського.

Коментарі закриті.