24 лютого, 2017

Відкрили меморіяльну дошку Григорієві Скибі

КОНОТОП‚ Сумська область. – 11 лютого в місті відбулось урочисте відкриття меморіяльної дошки Григорієві Скибі – видатному воякові, який майже 30 років боровся за незалежність України.

Його життя дослідив керівник благодійного фонду „Героїка“ Павло Подобєд під час роботи над книгою „З-під Конотопа до Арізони: невигадані історії вояків Армії УНР“. Зрештою фонд „Героїка“ вирішив увічнити козака 4-ої Сірожупанної дивізії меморіяльної дошкою.

Г. Скиба взяв участь у збройній боротьбі за незалежність України (1918-1920), разом з українським військом потрапив до таборів інтернованих в Польщі‚ повернувся до України, у 1941 році зголосився до ОУН(б), а невдовзі сформував та очолив підпілля на Конотопщині. Як окружний провідник‚ він провадив боротьбу проти більшовиків до свого арешту у 1946 році й залишився переконаним самостійником до самої смерти в більшовицькому концентраційному таборі.

На початку цього року, з метою популяризації постаті Г. „Героїка“ видала історико-просвітницьку книжечку, що поширювалася в Конотопі та його околицях. У конотопських газетах з’явились статті про видатного земляка, а в етері – телевізійні сюжети.

Урочисте відкриття пам’ятної таблиці відбулось з участю громадськости, конотопського міського голови Артема Семеніхіна, почесної варти та оркестри Збройних Сил України.

Освячення дошки, скульптором якої виступив Олександер Михайлицький, здійснив протоєрей Української Православної Церкви Київського Патріярхату Анатолій Ілюсін.

Того ж дня у приміщенні Центральної міської бібліотеки відбулась публічна лекція П. Подобєда з історії визвольних змагань на Конотопщині в січні 1918 році.

 

Коментарі закриті.