12 березня, 2016

Відкривається виставка Якова Гніздовського

НЮ-ЙОРК. – Виставка „Яків Гніздовський: зміст і стиль‚ еволюція перспектив“ триватиме в Українському Музеї (222 East 6th St., New York) від 13 березня до 7 серпня.

Я. Гніздовський серед покоління повоєнних українських мистців діяспори здобув визнання як один з найвидатніших і найвідоміших авторів. Логотип Українського Музею створив Я. Гніздовський. Виставка представляє понад 100 творів мистця і включає олії, дереворити, лінорити, кераміку, скульптури, рисунки.

Куратор виставки Ярослав Лешко сказав: „Дивовижна творчість Гніздовського, у якій домінують живопис і графіка, ставить його в ряди художників-ґраверів, що мають довгу й вагому традицію від Альбрехта Дюрера, дереворити якого надихали раннього Гніздовського, до сьогодні. Специфіка бачення  світу в Гніздовського одночасно пряма, доступна і промовиста. Вона формувалася в художніх академіях Варшави і Заґребу, в громаді іміґрантів недалеко Мюнхену, була кована могутньою хвилею модернізму, моментами кризи, наполегливістю і кінцевим тріюмфом“.

Найбільш зрілими й довершеними творами Я. Гніздовського є його дереворити, над якими він серйозно зосередився від 1960 року, основним предметом яких є природа, її фльора й фавна.

Пітер А. Вік, куратор Відділу графіки бібліотеки при Гарвардському університеті‚ зауважив значення досягнення Я. Гніздовського ще 1976 року, коли писав: „Дереворити Якова Гніздовського становлять одні з найбагатших і найориґінальніших естампів в американській графіці за останні 30 років“.

Виставка, що також включає скульптуру й кераміку, базується головно на багатій збірці його робіт в Українському Музеї, велика частина якої була подарована дружиною мистця Стефанією (Фанні) Гніздовською та їхньою дочкою Мірою Гніздовською. Інші даровані твори походять зі збірок Урсулі та Остапа Балабанів і Татіяни та д-ра Андрія Тершаківців. Виставка також доповнена щедрими позиками від членів і друзів Музею. Музей особливо вдячний Українському Інститутові Модерного Мистецтва в Чикаґо за позичення картин і естампів Я. Гніздовського.

 

Коментарі закриті.