13 січня, 2017

Відзначили 400-ліття Василіянського чину 

Хор ім. Івана Котляревського церкви Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. (Фото: о. Даниїл Чайковський)

ДІТРОЙТ. – У 2017 році парафії церков св. Йосафата і Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії відзначають 400-ліття заснування Василіянського чину св. Йосафата, відомого як чин св. Василія Великого (ЧСВВ), а також 55 років від того часу, як отці Василіяни прийшли до цих парафій служити Господеві і людям.

ЧСВВ – один з основних монаших чинів Української Греко-Католицької Церкви. З історією створення і розвитку чину парафіяни обох церков могли ознайомитися в церковних бюлетенях, де розповідалося про 400 років подвижницької праці монахів ЧСВВ. У церквах та на бенкеті великим тиражем була розповсюджена книжка „Коротка історія Василіянського чину св. Йосафата (1517-2017)“, який уклав о. Еміліян з поправками оо. Пилипа, Дмитра, Петра, перекладом з англійської мови о. Євгена.

У храмі Непорочного Зачаття 9 грудня 2016 року був Акафіст до Пречистої Діви Марії, 10 грудня – Різдвяний концерт шкіл парафії Непорочного Зачаття та Велика Вечірня. 11 грудня відбулася Служба Божа в храмі Непорочного Зачаття, яку відслужив о. протоігумен Василь Салковський. З ним співслужили отці парафії Непорочного Зачаття та св. Йосафата.

О 4-й год. в залі церкви св. Йосафата розпочався ювілейний бенкет. Незважаючи на снігопад, зібралося на свято багато парафіян. Відкрила його та розповіла про історію чину Таня Бедрус.

Виступив дитячий хор, створений рік тому при церкві Непорочного Зачаття. Його започаткували дириґент Андрій Дутка та музичний керівник Галина Яловенко, а разом з ними парафіянки Оксана Заведенко та Наталія Горин. Юні хористи деклямували поезії і виконували пісні, присвячені ювілярам.

Хор ім. Івана Котляревського церкви Непорочного Зачаття під керівництвом Василя Перця виконав три пісні. Разом з хором гості заспівали молитву „Отче наш“, а о. В. Салковський благословив усіх на святкову вечерю.

Під час вечері отців Василіян привітали голова Марійської дружини Олеся Мельничук та представники організації „Молодь Христові“ Захарій Гала і Маріяна Гринчак.

Хор дітей школи при парафії Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Хор дітей школи при парафії Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Протоігумен о. В. Салковський розповів про історію ЧСВВ та про 55-літню працю отців Василіян в Дітройті. Разом з ним присутні пригадали перших отців Інокентія Лотоцького, Вернарда Панчука, Максима Кобасюка, Пилипа Сандрика та інших.

Із словом подяки до парафіян, які допомагали у проведенні свята відзначення виступив о. Даниїл Чайковський.

Т. Бедрус розповіла присутнім про гостей з України, поранених воїнів Олександра Дармороса та Василя Кропиву. Обидва вони осліпли в результаті поранень, а О. Дарморос втратив ногу та має протезу. Громада під керівництвом Українсько-Американського громадського комітету допомагає їм з проживанням та збирає фонди для їхнього лікування. З словом подяки виступив О. Дарморос.

Заключну молитву провів о. Роман Гикавий.

Коментарі закриті.