28 січня, 2016

Відзначили 40-ліття Осередку ім. св. Андрія 

Управа Осередку (перший ряд зліва): Дарія Томашоска, Віктор Лісничий, Богдан Боднарук, (другий ряд): Микола Компанієць, Віра Боднарук, Клара Шпічка, Галина Ліснича, Євген Томашоский, Орися Свистун, Володимир Шпічка, Марія Никитин, Анна Мацілинська. (Фото: Віктор Лісничий)

НОРТ-ПОРТ, Фльорида. – 13 грудня 2015 року, в день св. Андрія, українська громада відзначила 40-річчя Осередку ім. св. Андрія. Службу Божу в каплиці Осередку відслужив о. протоєрей Іван Фатенко у сослуженні оо. В. Пашка та О. Сацюка (з Каліфорніїї). На обід завітали оо. Василь Петрів та Володимир Волощук з Української Католицької Церкви разом з Єпископом Богданом Данилом.

Громаду привітав голова Осередку Віктор Лісничий, про його заснування розповіла культурно-освітня референтка Віра Боднарук.

До першої управи Осередку головою було обрано Володимира Різника, який разом з сенатором Павлом Юзиком з Канади був промотором організованої української громади в Норт-Порті. Спочатку було побудовано Осередок, а згодом добудовано каплицю для православних і греко-католиків. Згодом виникла потреба побудувати поблизу Осередку помешкання для емеритів. І так у 1986 році було започатковане „Українське село“ на 45 помешкань де сьогодні проживають українці з різних частин Америки.

Було представлено членів управи Осередку, які доклали багато зусиль для гідного відзначення 40-ліття‚ висловлено подяку головам Осередку, якими від 1975 року були Володимир Різник, Микола Андрушко, Роман Шраменко, Роман Малюк, д-р Володимир Король, Володимир Борисенко та В. Лісничий. Згадано також почесних членів Осередку Івана Медяника, д-ра В. і Галину Королів та Марію Бойдуй.

Хор під керівництвом Любови Інґрем виконав молитву „Боже Великий“ та пісні „Ой, у лузі червона калина“ та „Живи, Україно“. Було показано монтаж фотографій, які професійно виготовив В. Лісничий. Майже всі члени Осередку могли побачити себе на світлинах.

Гарним подарунком для всіх стала пропам’ятна книжечка Осередку, яку опрацювали Анна Мацілинська, В. Боднарук та В. Лісничий. У ній вміщені привітання від сенатора Фльориди Ненсі Детерт та посадника Норт-Порту Джонатана Лювіса. Подано також історію Осередку з світлинами, привітання від організацій, які мають свої домівки при Осередку, зокрема від місцевих відділів Українських Американських Ветеранів, Союзу Українок Америки, Українського Американського Клюбу, від Товариства Української Мови ім. Шевченка.

Допомагали у відзначенні 40-річчя Осередку члени управи В. і Галина Лісничі, Дарія і Євген Томашоскі, Клара і Володимир Шпічки, Микола і Марія Компанійці, Орися Свистун, А. Мацілинська, Марія Никитин, В. та Богдан Боднаруки, Ріта Послушна.

Коментарі закриті.