8 вересня, 2016

Відзначили 25 років Незалежности України

У колонах паради – Асоціяція “Клівленд Майдан”. (Фото: Василь Романчук)

ПАРМА, Огайо

У колонах паради – Асоціяція “Клівленд Майдан”. (Фото: Василь Романчук)

У колонах паради – Асоціяція “Клівленд Майдан”. (Фото: Василь Романчук)

З нагоди 25-ліття відновлення Незалежности України в „Українському селі“ зібралися тисячі українців, аби засвідчити свою любов і відданість рідній батьківщині, яка опинилася в особливо важких умовах російської окупації Криму і неоголошеної війни на сході України.

Урочисту ходу під мелодію духових оркестрів американських шкіл розпочали ветерани у військових строях з державними прапорами США і України. За ними зі святково прикрашеного авта вітала мешканців Парми велика прихильниця України, членка Конґресу Марсі Каптур.

У перших колонах йшли члени Українських Злучених Організацій Огайо, яких нині очолює Марта Ліщинецька-Келегер.

Духовного піднесення надали параді колони Катедрального собору св. Йосафата, церков Покрова Пресятої Богородиці і св. Трійці та св. Андрія. Колону Катедрального собору св. Володимира очолив Владика Даниїл. На автоплятформі стояла відновлена за гроші парафіянина цієї  церкви Михайла Доброноса скульптура Володимира Великого роботи видатного українського мистця Олександра Архипенка, яка тривалий період знаходилася в Українському культурному городі Клівлендського парку національних меншин і потребувала реставрації.

Оплески викликала хода наймолодшої української громадської організації „Клівленд Майдан“. Їх зусиллями на фронт на схід України вже передано дев’ять аеромобілів, а нині готують до відправки десятий.

Союзянки округи Огайо, яких очоює Дозя Кріслата, вийшли на параду в різнобарвих вишуканих українських строях з піснями і національною символікою.

Святкового піднесення додали учасники ансамблю українського танцю „Каштан“, які виконали чіткі ритми українських танців. Окрасою паради стали Спілка Української Молоді і Пласт. У колоні йшли представники кредитових кооператив „Самопоміч“ та „Основа“, корпорації „Огайо Експорт“, „State Meats“ та інші.

Завершили урочисту ходу пожежні частини Парми та поліційний ескорт.

Усі учасники паради зібралися біля трибуни навпроти Парку української спадщини, де урочисте віче відкрили голова комітету „Українського села“ Роман Федьків та секретар Зоряна Зобнів. Церемонію молитвою благословили Владики Даниїл та Роберт Москаль. Настає урочиста мить: під звуки маршу до блискучих металевих щогл ветерани піднесли полотнища державних прапорів США і України. Державні гимни виконав вокальний жіночий ансамбль „Зоря“.

Українську громаду вітали М. Каптур, М. Ліщинецька-Келегер, посадник Парми Тім Д女тер. Завершальну молитву провів Владика Богдан Данило, а відтак тисячоголосо пролунав духовний гимн „Боже великий єдиний“.

Василь Романчук


ПОРТЛАНД‚ Ореґон 

Служителі церков молилися за Україну. (Фото: Богдан Ліський)

Служителі церков молилися за Україну. (Фото: Богдан Ліський)

Відзначення 25-ої річниці відновлення Незалежности України Українсько-американське культурне товариство Ореґону у співробітництві з Українською Федеральною Кредитовою Спілкою влаштувало 27 серпня в приміщенні Ворнер-Пасифик коледжу.

Святкова подія „Український день в Портланді“ зібрала виконавців культурної програми, представників місцевих українських релігійних громад і майже повну велику залю гостей, багато з яких були в українських вишиваних сорочках.

Національний гимн США заспівала Дарка Дусти і України Вікторія Фабянчук. На сцену вийшли Ілля Глобак – пастор Української біблійної церкви, член Ради директорів Українсько-американського культурного товариства, Павло Дем’яник – президент Західної баптистської конвенції і пастор Української церкви євангельських християн-баптистів, Михайло Андрашко – голова Об’єднання церков євангельських християн-баптистів Києва та Київської области та о. Володимир Зінчишин – священник Української православної церкви св. Івана Хрестителя. Вони промовляли про значення для українського народу проголошеної в 1991 році незалежности України‚ молилися за Україну.

Далі виступили з промовами Ігор Левків (президент) і Олександер Москаль (віце-президент) Українсько-американського культурного товариства. Андрій Шулік зі сцени запросив присутніх на хвилину мовчання в пам’ять загиблих українців за волю України.

Святковий торт на честь України.

Святковий торт на честь України.

Ольга Гагуха деклямувала вірш‚ присвячений Україні. Сара Давидян заспівала пісню „Боже, я молюсь за Україну”. Гурт „Живий потік” під керівництвом Михайла Озеруги виконав дві пісні. Гурт Української біблійної церкви „Дорога до Бога” співав пісню „Україно-ненечко моя”.

В останній частині програми відбувся концерт української американської співачки-піснярки Дарки Koнoпaди-Стебівки, відомій в американських колах як Дарка Дусти, і оркестри „Borscht Beatniks“. Для співу Дарки приєднався її чоловік Мирослав Стебівка, її старша сестра Наталя Бурджес, племінниця і хрещениця Оленка Бурджес, а також Бернардо Ґомес і Андрій Алиханов з музичними інструментами. Вони виконували українські народні‚ естрадні і патріотичні пісні.

Богдан Ліський

Коментарі закриті.