13 січня, 2017

Відзначили 155-річчя Євгена Чикаленка

Євген Чикаленко і організатор виставки Лариса Каневська. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 21 грудня 2016 року виповнилося 155 років від дня народження Євгена Чикаленка (1861-1929) ‒ видатного українського державного і громадського діяча, благодійника, талановитого публіциста й мемуариста.

З цієї нагоди в Музеї видатних діячів української культури відкрилась виставка, на якій представлено унікальні пам’ятки з приватного архіву онука Є. Чикаленка та фондової колекції Музею: особисті речі Є. Чикаленка і його родини ‒ дружини Марії, дітей Ганни, Вікторії, Левка, Петра та Івана Чикаленків, а також документи й матеріяли про діяльність Є. Чикаленка.

У відкритті виставки взяли участь Євген Чикаленко – онук Є. Чикаленка‚ науковці, музейники, мистці.

Вечір відкрила організатор виставки Лариса Каневська, її розповідь продовжив Є. Чикаленко – онук одного з засновників Центральної Ради. Інна Старовойтенко – упорядник унікального видання „Щоденники Чикаленка“ розповіла про участь Є. Чикаленка в українському політичному й громадському житті, підкреслила необхідність повернення архіву Є. Чикаленка із США на батьківщину.

Промовляли доктор історичних наук Ігор Гирич та Світлана Панькова – завідувачка Музею Михайла Грушевського, голова Просвітницького центру національного відродження ім. Є. Чикаленка Юрій Гнаткевич, який запропонував заснувати Музей Є. Чикаленка у Києві, встановити пам’ятник славному синові українського народу.

Також в цьому ж музеї 20 грудня відбувся науковий семінар „Роля визначних особистостей – мистців, діячів науки та культури, у процесі формування національної самосвідомості наприкінці ХІХ-початку ХХ ст.”. А за місяць до ювілейної дати відбулися урочистості в школі села Кононівки на Київщині, де був маєток родини Чикаленків.

Коментарі закриті.