8 грудня, 2016

Відзначили 125-річчя еміґрації українців до Канади

Під час презентації книги „Йосип Олеськів. Життя і діяльність“ (зліва): Василь Кучерук, Зіновій Яворівський, Степан Качараба, Ярослав Кміт.

ЛЬВІВ. – У Центральному державному історичному архіві 18 листопада відбулися урочистості з нагоди 125-річчя еміґрації українців до Канади, яке в Канаді відзначається цьогоріч на державному рівні.

У них взяли участь заступник голови обласної адміністрації Маріанна Вільшинська, Посол Канади в Україні Роман Ващук, помічник посла Ірина Лаврів, Почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька, директор Департаменту з питань культури, національности та релігії Христина Береговська, директор архіву Діана Пельц, ректор Львівського національного аґрарного університету Володимир Снітинський, ректор університету „Львівський Ставропігіон“ Ярослав Кміт.

Найбільш чисельно були представлені Ставропігійське братство університету „Львівський Ставропігіон“, Центр сприяння і розвитку програм та проєктів ЮНЕСКО у Львівській області. Зібралися письменники, мистці, вчені, викладачі, громадські діячі.

Перед початком звучала клясична музика у виконанні струнного ансамблю філярмонії.

Голова організаційного комітету, голова обласної адміністрації Олег Синютка напередодні цієї конференції прийняв Посла Р. Ващука і вибачився, що не зможе бути на заході (у цей же час відбувалася спільна нарада керівників підрозділів і представників громадських рад міст і районів области).

Відкрила урочистості М. Вільшинська. Посол Р. Ващук вказав на важливість поглиблення співпраці між Україною і Канадою. Д. Пельц показала цікаву виставку історичних документів, які стосуються еміґрації українців до Канади, а науковий співробітник цього закладу Марія Мицан розповіла про умови еміґрації.

Опісля відбулася презентація книжки „Йосип Олеськів. Життя і діяльність“ співавтором і упорядником якої є Зіновій Яворівський. Він розповів про життя і діяльність Й. Олеськіва, як батька української еміґрації до Канади. Співавтор книжки, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка Степан Качараба повідомив про цікаву знахідку – щоденник Івана Дорундяка, в якому описана поїздка Й. Олеськіва у 1895 році до Канади з метою вивчення кліматичних і соціяльних умов еміґрації українців до цієї країни. Співавтор книжки Василь Кучерук у своєму виступі наголосив на причинах і обставинах еміґрації українців.

Я. Кміт повідомив, що співавтор книги, відомий письменник, дослідник творчости І. Франка, директор Львівського національного літературно-меморіяльного музею І. Франка Роман Горак надав багато цінних матеріялів до книги, але не зміг бути на цій презентації.

Історик Іван Сварник зазначив що українські еміґранти до Канади зробили великий внесок у розвиток цієї країни. В. Снітинський зазначив, що д-р Й. Олеськів в свій час викладав у Львівському національному аґрарному університеті у Дублянах. Соліст Львівської опери Іван Нагірний вказав, що потрібно все робити, щоб сучасна молодь залишалася в Україні.

На завершення З. Яворівський зачитав резолюцію, в якій йшлося про шляхи поглиблення українсько-канадської співпраці і подякував всім за участь у презентації і особливо Послові Р. Ващукові за участь.

Коментарі закриті.