20 січня, 2017

Відбулося фолкльорне свято „Щедрівочка“

Співає „Щедрівочку“ фолкльорний гурт „Заграва“ музичної школи з Дніпра.

ДНІПРО. – У Будинку українських мистецтв з ініціятиви директора Валентини Слободи 13 січня відбулося фолкльорне свято „Щедрівочка“. Будинок цим заходом приєднався до мистецької акції всієї України „Щедрик-100“ на відзначення 100-річчя першого виконання всесвітньовідомого українського „Щедрика“, створеного композитором Миколою Леонтовичем.

Ініціятором акції став викладач хорового мистецтва Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу Назарій Давидовський, який з народною жіночою капелею „Соломія“ розпочав її. До цієї мистецької акції приєдналося багато багато колективів як відомих, так і маловідомих.

У Дніпрі щедрівки співали фолкльорні гурти та окремі співаки з усієї області, в тому числі з місцевих музичних шкіл ансамблі „Заграва“ та „Україночка“, „Дзвіночки“ та „Червона калина“, а також солісти-вокалісти Наталія Деканенко, Тетяна Окіпна, Тетяна Далецька (ансамбль „Відлуння“). у супроводі фортепіяна (лавреат міжнародних конкурсів, викладач бельгійської консерваторії Артур Нікулін).

Сподобався виступ гостей з селища Сурсько-Литовського (розповідь священика та пісні „Щедрик“ і народна білоруська) на тему „Як щедрують білоруси та як готують свою кутю“.

В актовій залі, на великому кіноекрані демонструвалися відеоролики про перше виконання „Щедрика“ хором під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік), Національним хором ім. Григорія Верьовки, про хорову акцію у Києві, а також „Український „Щедрик“ підкорює світ“ (виконавці з Китаю, Німеччини, Литви, Британії, США та інші).

Дійство закінчилося „Святом щедрої куті“, де господині розповіли про власні рецепти приготування цієї української обрядової страви, після чого щедро пригостили усіх присутніх кутею та іншими різдвяними стравами.

Коментарі закриті.