16 грудня, 2016

Відбулися річні наради Головного Уряду УНСоюзу

Члени Головного Уряду УНСоюзу після відкриття річних нарад 2016 року, яке відбулося, згідно з традицією, перед пам’ятником в честь Тараса Шевченка, патрона УНСоюзу. (Фото: Рома Гадзевич)

КЕРГОНКСОН, Ню-Йорк. — Головний Уряд Українського Народного Союзу скликав свої річні наради 2016 року в п’ятницю і суботу, 18-19 листопада в Центрі Української Спадщини на Союзівці.

Ділові сесії нарад відзначалися добрими новинами про дальший поступ УНСоюзу в 2016 році – це вже четвертий рік підряд ця братська установа осягнула чистий фінансовий прибуток. У додатку, впродовж минулого року резерва УНСоюзу зросла майже на 1 млн. дол. і передбачається що до кінця року досягне 9.3 млн. дол.

Звітували члени Головного Уряду УНСоюзу котрі працюють на повний час, Президент Стефан Качарай і Скарбник Рома Лісович, а також Заступник головного секретаря Юрій Симчик, котрого річні наради вибрали на головного секретаря. Всі інші члени Головного Уряду – члени екзекутиви, радні та контролери – а також головний редактор офіційних видань УНСоюзу, „Свободи” та „Українського тижневика”, мали можливість доповнити свої писемні звіти.

Присутніми на нарадах крім вищезгаданих головних урядовців були три інші члени екзекутиви: Перший заступник президента Михайло Козюпа, Другий заступник президента Евген Осціславський і Директор для Канади Мирон Ґрох. Також присутніми були члени Контрольної Комісії Славко Тисяк та Евген Щерба, і радні Микола Філь, Андрій Шуль, Ґлорія Горбата, Мая Лев, Юліян Пішко, Любов Стрілецька, Люба Понятишин-Кеске, Богдана Пужик, Люба Марія Вальчук та Оля Черкас. Радний Евген Осідач не був присутнім але передав звіт; контролер Андрій Ґавданович не зміг прибути.

На початку річних нарад, члени Головного Уряду вислухали презентацію про інвестиційну політику і стратегію УНСоюзу, яке дав Лері Вайт, управляючий директор і співзасновник компанії „AQS Management”, яка управляє активами УНСоюзу. Л. Вайт зазначив, що коли його компанія вперше почала управляти інвестиційним портфелем УНСоюзу в 2008 році, ця організація тоді мала 80 млн. дол. активів; сьогодні її активи досягають майже 200 млн. дол.

Відтак члени Головного Уряду почули доповідь радного УНСоюзу адвоката А. Шуля, котрий подав найновіші інформації про структуру корпораційного керування, яка буде зобов’язувати в недалекому майбутньому всі братські установи. Він окреслив наступні кроки УНСоюзу для запровадження цієї структури, включно з ревізіями статуту організації.

Важною точкою порядку нарад першого дня було заповнення незайнятого місця в екзекутиві, яке постало зі смертю в липні Головного секретаря Христини Є. Козак. Заступник головного секретаря УНСоюзу Юрій Симчик був одноголосно вибраний головним секретарем. Він був координатором братської діяльности УНСоюзу аж до квітня цього року, коли його назначено заступником головного секретаря.

При кінці дня скликано три комісії Головного Уряду, Організаційно-Братську, Комісію Видань та Правового Захисту і Фінансову, які розпочали свої окремі наради того вечора.

Президент С. Качарай підкреслив позитивну тенденцію в резерві УНСоюзу, яка на день 30 вересня цього року перевищила 9.1 млн. дол., і яка щорічно зростає впродовж останніх чотирьох років. Головний урядовець УНСоюзу сказав: „Це вказує що УНСоюз рухається в правильному напрямі завдяки компетентному й відданому штабі в Головній Канцелярії”.

Новообраний Головний секретар Ю. Симчик розпочав свій звіт подякою членам Головного Уряду за їхнє довір’я і за те, що дали йому нагоду дальше служити УНСоюзові на своїй новій посаді. Він говорив про перспективу організації на 2017 рік, вказуючи що „втримання членства і зріст членства будуть ключем нашого майбутнього успіху”. Ю. Симчик сказав, що є потреба переводити навчальні сесії з секретарями відділів, а також треба оцінити всі відділи та округи УНСоюзу для пристосування їх щоб вони збільшили активність та успіхи своєї діяльности.

Ю. Симчик висловив особливу подяку працівникам Головної Канцелярії УНСоюзу за терпеливість, відданість і витривалість, щоб „упевнено впоратися з кожним викликом” який зустрів організацію впродовж останніх дев’ятьох місяців під час недуги а відтак смерти Головного секретаря Х. Козак.

Скарбник УНСоюзу Р. Лісович звітувала Головному Урядові, що чистий фінансовий прихід союзу віддзеркалює чотири роки поспіль чистих прибутків, і що УНСоюз „продовжує користати з сильного інвестиційного портфеля, який вистояв напругу фінансової кризи а відтак в’ялого ринку”. Вона мала ще одну добру фінансову новину, а саме, що загально адміністраційні видатки та на братські пільги були нижчими чим запляновано. Вона також повідомила про зріст резерви УНСоюзу, який перевищив сподівання.

Щодо громадської діяльности УНСоюзу, Р. Лісович вказала на успішні зроблені кроки для відновлення позиції 122-літнього УНСоюзу в громаді „як провідника й діяча”. Для прикладу вона подала різні громадські ініціятиви УНСоюзу, від представництва та участи в громадських зібраннях до спонзорства та видання програм на різні культурні імпрези, а також включення УНСоюзу в різних публічних заходах на користь громади.

Від Контрольної Комісії звітував Головному Урядові голова С. Тисяк. Комісія недавно перевела контролю Головної Канцелярії УНСоюзу. Голова комісії розповів про перевірку контракту УНСоюзу з Українською Народною Фундацією за завідувальні послуги для Союзівки. Він сказав, що проєкт звіту комісії був розісланий всім членам екзекутиви УНСоюзу для їхньої перевірки і завваг. Відтак звіт буде даний Головному Урядові.

Члени Головної Екзекутиви УНСоюзу (зліва): Головний секретар Юрій Симчик, Президент Стефан Качарай, Скарбник Рома Лісович, Перший заступник президента Михайло Козюпа, Другий заступник президента Евген Осціславський і Директор для Канади Мирон Ґрох. (Фото: Рома Гадзевич)

Члени Головної Екзекутиви УНСоюзу (зліва): Головний секретар Юрій Симчик, Президент Стефан Качарай, Скарбник Рома Лісович, Перший заступник президента Михайло Козюпа, Другий заступник президента Евген Осціславський і Директор для Канади Мирон Ґрох. (Фото: Рома Гадзевич)

Головний редактор „Свободи” та „Українського тижневика” Рома Гадзевич представила найважніші частини свого писемного звіту. Подавши інформації про працівників для двох газет УНСоюзу, вона похвалила своїх колеґ за їхнє надзвичайно совісне й віддане сповнення своїх обов’язків. Найважнішою подією в минулому році було запровадження у вересні нового формату для веб-сторінки „Свободи”. Це сповнило ключову рекомендацію Комісії Видань з річних нарад Головного Уряду УНСоюзу в 2015 році. Новий формат віддзеркалює той який був запроваджений для „Українського тижневика” в червні 2014 року.

Р. Гадзевич також звернула увагу, що у звітному періоді збільшилася кількість новин з різних місцевостей, наприклад, від українських громад в Португалії та Італії. В минулому, „Свобода” писала про життя наших громад в Ізраїлі, Англії, Швеції, Польщі, Франції, Фінляндії, Естонії, Австрії, Росії, Бельгії, Арґентині та інших країнах. Остаточною метою, сказала редактор, є подавати більше новин про наші діяспорні громади по цілому світі, щоб „Свобода” стала ґльобальною газетою.

Під час заключних сесій річних нарад, члени Головного Уряду вислухали звіти трьох комісій.

Організаційно-Братська Комісія (предсідник Ю. Симчик; члени: Ґ. Горбата, Л. Стрілецька, Л. Вальчук, Л. Кеске, О. Черкас, М. Філь та Е. Осціславський) рекомендувала провести курси для організаторів, секретарів відділів та провідників округ УНСоюзу. Вона також рекомендувала збільшити рекляму про УНСоюз, включно з поліпшенням його веб-сторінки, а теж надавати реклямні матеріяли округам та відділам для розповсюдження в своїх громадах.

Комісія Видань та Правового Захисту (члени: Р. Гадзевич, О. Черкас, Ґ. Горбата, Б. Пужик, М. Козюпа, Ю. Пішко і Ю. Симчик) рекомендувала дарувати новим членам на випробування тримісячну передплату для однієї з газет УНСоюзу в електронному цифровому форматі. Також рекомендувала розглянути можливість зниження ціни передплат газет в електронній формі в країнах поза Північною Америкою. Комісія закликала заохочувати представників українських діяспорних громад, які є членами-організаціями Світового Конґресу Українців, дописувати про їхню діяльність до „Свободи”.

Фінансова Комісія (предсідник Р. Лісович; члени: С. Качарай, М. Козюпа, М. Ґрох і С. Тисяк) перевірила проєкт бюджету на 2017 рік в сумі майже 2.286 млн. дол.

Після прийняття звітів комісій, члени Головного Уряду продискутували різні справи, між ними: програми УНСоюзу для Центру Української Спадщини на Союзівці, такі як Тиждень Сеньйорів або Дні Прибраних Батьків; відновлення діяльности відділів УНСоюзу; та заохочення молодших членів УНСоюзу до участи в організації перед наступною Конвенцією УНСоюзу в 2018 році.

Переклав Лев Іваськів

Коментарі закриті.