1 квітня, 2016

Відбулися річні загальні збори кредитівки „Самопоміч”

На загальних зборах у Випані (зліва): управитель філії у Випані Михайло Козюпа, управитель філії у Джерзі-Ситі Ольга Ільницька; Орест Цяпка, управитель філії у Нюарку; Ірена Еґне; віце-президент Дирекції Ігор Ляшок, Михайло Шпигульський, Дарія Твардовська-Вінцент, Андрій Гречак, Михайло Дзіман.

ЧИКАГО. – 65-ті річні загальні збори Української Американської Федеральної Кредитової Спілки „Самопоміч” відбулися 20 березня в головному бюрі Kредитівки в Чикаґо й одночасно в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі у Випані, де міститься філія Кредитівки.

У Випані віце-президент Дирекції Ігор Ляшок привiтав гoстей та членiв кредитiвки і рoзпoчав oфiцiйну частину загальних збoрiв. Вiд iмени парафіян Української католицької церкви св. Івана Хрестителя у Випанi о. Степан Білик благoслoвив збoри та привiтав устанoву. Прoлунали привiти вiд представникiв грoмадських устанoв у містах Ню-Джерзі, де є філії Кредитівки, а саме у Випані, Джерзі-Ситі й Нюарку. З подяками, привітами, побажаннями і привітаннями виступили представники таких організації Оксана Раковська (oкруга Ню-Джерзі та 75-ий відділ Союзу Українок Америки), Олександра Тершаковець („Чорноморська Січ”), Мирон Биць (Українська Спортова Централя Америки й Канади та Український музей спорту), Тома Пиз (Спілка Української Молоді, Український Конґресовий Комітет Америки й Організація Оборони Лемківщини в Ірвінґтоні), Зенон Галькович (Кредитівка „Самопоміч” в Ню-Йорку), о. Василь Владика від Церкви Непорочного Зачаття в Гилсайді, Рома Гадзевич (редакції газет „The Ukrainian Weekly” і „Свобода”, Спілка Українських Журналістів Північної Америки), Христя Сизоненко (Танцювальна школа і професійний танцювальний ансамбль „Іскра”), Ігор Колінець (Український Народний Дім в Джерзі-Ситі, Школа українознавства в Джерзі-Ситі), Роксолана Лещук (Український Американський Культурний Центр та парафія Івана Хрестителя у Випані), Бил Вінсент від спортивних організацій при Українському Американському Культурному Центрі у Випані, Ірина Аґне (Нова Українська школа в Нюарку), Михайло Козюпа (відділ Організації Оборони Чотирьох Свобід України в Нюарку і УККА повіту Морис) Аня Томко (Школа українознавства та Пластова станиця Нюарк), Олена Галькович (СУМ, відділ Джерзі-Ситі).

О 2-ій год. до подій долучилися члени, зібрані в головному бюрі кредитівки в Чикаґо і рoзпoчалася вiдеoтрансляцiя мiж збoрами. На залю в Чикаґо увійшли ветерани з прапорами, пролунали національні гимни США та України.

Президент Дирекції Михайло Р. Кос попросив до слова представника ветеранів Івана Стеціва, який розповів про працю ветеранів та подякував кредитівці за постійну підтримку української громади. І. Стеців вручив пропам’ятні медалі президентові та виконавчому директорові Богданові Ватралеві й президентові Фундації „Самопоміч” Оресті Фединяк. Медалі відбиті з нагоди освячення пам’ятника Українських Американських Ветеранів у Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі, і вручені на подчяку за підтримку Кредитівкою „Самопоміч” цієї події.

Привітальне слово на зборах висловила Генеральний консул України у Чикаґо Лариса Герасько. Вона подякувала кредитівці за участь у всіх заходах і постійну підтримку українських організацій у Чикаґо та Ню-Джерзі та всієї української нації, побажала установі довгих років фінансового процвітання.

Д-р М. Кос офіційно відкрив збори, вітаючи присутніх. Отець Ярослав Мендюк з Української католицької парафії Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в Палатайні, Ілиной, прочитав молитву та попросив Божого благословення для всіх присутніх, кредитівці та миру Україні й світові. Віктор Войтихів, секретар Дирекції, прочитав протокол з минулорічних зборів.

Хвилиною мовчанки вшановано членів кредитівки, що відійшли у вічність протягом останніх 65 років. Були представлені члени Ради Директорів, Кредитового комітету, Дорадчого комітету Ню- Джерзі, Контрольної комісії.

Першим звітував д-р М. Кос, який розповів про стан економіки США та діяльність кредитівки у 2015 році, яка досягнула позитивних результатів.

Б. Ватраль доповів, що у 2015 році чистий прибуток становив 3.4 млн. дол. Резерва становить понад 92 млн. дол. Коли додати резерву на позичкові втрати до загальної резерви, то власний капітал перевищує 95 млн. дол. і становить 21 відс. активів, у висліді чого фінансова установа є однією з найбільш стабільних фінансових установ у США. Членство зросло до 20,203 осіб. Кількість позик збільшилась до 214.7 млн. дол. Членські внески збільшились до 348.6 млн. дол.

За словами Б. Ватраля, важливо, щоб зростали членство кредитової спілки і допомога українській громаді. Тому розділено фінансову і допомогову діяльність установи, створено Фундацію „Самопоміч”, головою якої є О. Фединяк. Фінансові успіхи дозволили зробити минулорічний вклад 2 млн. дол. у Фундацію „Самопоміч” для підтримки української громади. При кінці цього року капітал Фундації „Самопоміч” складатиме понад 10 млн. дол. і вона зможе виділяти на потреби української діяспори 500 тис. дол. річно.

Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько вітає загальні збори. Зліва члени Дирекції Роман Яцковський, Христина Козій, Віктор Войтихів, Богдан Ватраль і Михайло Кос.

Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько вітає загальні збори. Зліва члени Дирекції Роман Яцковський, Христина Козій, Віктор Войтихів, Богдан Ватраль і Михайло Кос.

Уляна Гриневич прочитала звіт Кредитового комітету, який перевіряє й ухвалює позики членам на придбання помешкань, підприємств, автомобілів, а також кредитних карток. У 2015 році Кредитовий комітет ухвалив 679 позик на суму понад 52 млн. дол. За працю Контрольної комісії звітував Богдан Вруський.

Тарас Коновал прочитав звіт Номінаційної комісії. Пропоновано до Ради Директорів Б. Ватраля, Івана Огаренка та Романа Яцковського. Другого номінаційного списку не було і збори утвердили номінації.

Пiсля звiтнo-вибoрнoï частини збoрiв д-р М. Кoс пoдякував усiм учасникам у Випанi i закрив трансляцiю. У Випанi І. Ляшок пoдякував усiм присутнiм за участь та завершив зiбрання.

У Чикаго від імені дирекції, учителів і студентів Катедральної школи св. о. Миколая та їхніх сімей за постійну фінансову підтримку дякували директор школи Анна Сірілі, асистент директора Ліса Свитник та член шкільної ради д-р Юрій Мельник.

Голова Централі Українських Кооперативів Америки (ЦУКА) Орися Бурдяк привітала збори від ЦУКА та Українського Кооперативного Аґентства. Промовляли о. Микола Бурядник, настоятель Української католицької церкви св. Йосифа Обручника в Чикаґо; о. Богдан Налисник, настоятель Української католицької церкви св. Миколая; Мирон Васюнець, голова осередку СУМ ім. Дмитра Вітовського в Палатайні; Тарас Коновал, ОДУМ Чикаґо; Андрій Ґлубіш, осередок СУМ ім. Миколи Павлушкова в Чикаґо; Ліда Ткачук від Українського Національного Музею; Іван Павлик, ООЧСУ в Чикаґо; Андрій Скиба, Школа українознавства ім. Василя Стуса в Чикаґо; Настя Лотоцька, Танцювальний ансамбль „Громовиця”; Андрій Дурбак, Пластова фундація та Фундація „Побратими”; Р. Яцковський, Українська громадська організація „Помаранчева хвиля”; Олег Караван, парафіяни Українського католицького собору свв. Володимира і Ольги, Роман Завадович від Пластової станиці в Чикаґо.

 

Коментарі закриті.