13 квітня, 2016

Відбулися річні загальні збори кредитівки „Самопоміч” Ню-Йорк

Президія зборів (зліва): голова Товариства „Самопоміч”, відділ в Ню-Йорку Наталія Дума‚ о. Юрій Базилевський. о. Бернард Панчук‚ Генеральний консул України в Ню-Йорку Ігор Сибіга‚ Постійний представник України при ООН Посол Володимир Єльченко, Владика Василь Лостен‚ Владика Павло Хомницький‚ секретар Ради директорів Андрій Юзенів‚ голова Ради директорів Стефан Качарай‚ президент Кредитівки Богдан Курчак‚ члени Ради директорів Катерина Попович‚ Ірена Чабан‚ Адам Гапій‚ скарбник Марко Бах.

НЮ-ЙОРК. – 20 березня відбулися 65-ті річні загальні збори Федеральної Кредитової Кооперативи „Самопоміч” Ню-Йорк. Привітавши присутніх, голова Ради директорів Стефан Качарай оголосив збори правосильними, оскільки було зареєстровано 270 членів Кредитівки.

Президент Кредитівки Богдан Курчак запросив Владику Павла Хомницького благословити зібрання. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто відійшов у вічність у 2015 році. Секретар Ради директорів Андрій Юзенів прочитав протокол попередніх зборів.

Б. Курчак виступив зі звітом дирекції та управи за 2015 рік. Він відзначив, що Кредитівка постійно підвищує високий рівень активів, кредитів, прибутків та депозитів. 2015 рік завершили із загальною сумою активів 1.159 млрд. дол., що на 71.4 млн. дол. (6.6 відс.) більше, ніж у 2014 році. Позички становили 731.3 млн. дол., що на 4.6 відс. вище від попереднього року. Депозити досягнули 964.5 млн. дол. (зросли на 60.4 млн. дол., або на 6.7 відс.). 2015 рік Кредитівка завершила з капіталом 195.2 млн. дол. (16.8 відс. активів). Чистий прибуток становив 10.6 млн. дол., що на 1 млн. дол. (10.8 відс.) більше, ніж у 2014 році. Отримані фонди дали змогу інвестувати у дальший розвиток „Самопомочі”, а також виплатити членству значно вищі дивіденди. У 2015 році виплачено 18.5 млн. дол.

Голова Номінаційної комісії Орест Ґлют (за мікрофоном) представляє кандидатів до Ради директорів.

Голова Номінаційної комісії Орест Ґлют (за мікрофоном) представляє кандидатів до Ради директорів.

На закінчення звіту Б. Курчак зокрема сказав: „Федеральна Кредитова Кооператива за обсягом активів посіла 197 місце, увійшла до найвищих чотирьох відс. 6,284 кредитних спілок Америки та визнана лідером в шести категоріях. У штаті Ню-Йорк займає 15 місце серед 381 кредитівок. Пріорітетним обов’язком вважаємо сприяти відповідними дотаціями діяльности церковних, мистецьких, гуманітарних і молодіжних українських організації та фінансово підтримувати проєкти і заходи наукових установ”. Рада директорів призначила 1.5 млн. дол. дотацій у 2015 році.

Президент висловив вдячність членам Ради директорів, управителям, комітетам, працівникам Кредитівки та особливо членству. Щедрими оплесками громада виявила признання і пошану працівникам та керівництву.

Далі звітували голова Кредитного комітету Орест Кебало та голова Контрольної комісії Юрій Яримович, який вніс пропозицію про уділення абсолюторії, що присутні схвалили оплесками.

Б. Курчак представив гостей і членів Ради директорів у президії. Привітати збори прибули Постійний представник України при ООН Посол Володимир Єльченко, Генеральний консул України в Ню-Йорку Ігор Сибіга і консул Денис Семенович. Вітаючи зібрання, виступили представники українських кредитівок Спілки Української Молоді Йонкерс, „Самопоміч” Ню-Джерзі, Української Національної Кредитівки та голова Товариства „Самопоміч”, відділ в Ню-Йорку Наталія Дума, від головної Управи Товариства „Самопоміч” Олег Лопатинський. Від Централі Українських Кооператив Америки привіт прочитав Андрій Горбачевський.

Голова Номінаційної комісії Орест Глют прочитав звіт і оголосив список кандидатів до Ради директорів. На наступну трирічну каденцію одноголосно переобрано С. Качарая і Адама Гапія.

Далі були пропозиції і побажання громади. До мікрофону підходили представники українських установ, провідники мистецьких колективів та молодіжних організацій і зворушливо дякували за увагу і щедру підтримку, бажали дальших успіхів і наснаги до праці.

Спільною молитвою закінчилися 65-ті загальні річні збори, які відбулися в залі школи при церкві св. Юра. На учасників зібрання гостинно чекав святковий обід.

Подвижницькою працею мудро і витривало українські еміґранти закладали підвалини гідного життя на чужині. Будували церкви і школи, відновлювали заборонені в Україні наукові, громадські, політичні і молодіжні організації, засновували музеї, збирали бібліотеки. Одним із пріорітетних завдань було відродження українського кооперативного руху та створення фінансової бази у складних економічних обставинах.

Федеральна Кредитова Кооператива „Самопоміч” Ню-Йорк упродовж 65 років наполегливо і цілеспрямовано сприяла збереженню української ідентичности, зберігаючи і примножуючи надбання попередніх поколінь, впроваджуючи сучасні ефективні методи господарювання. Вона стала потужною фінансовою організацією в Америці й гордістю української спільноти.

Промовляє Постійний представник України при ООН Посол Володимир Єльченко‚ зліва – секретар Ради директорів Андрій Юзенів‚ праворуч – президент Кредитівки Богдан Курчак.

Промовляє Постійний представник України при ООН Посол Володимир Єльченко‚ зліва – секретар Ради директорів Андрій Юзенів‚ праворуч – президент Кредитівки Богдан Курчак.

Коментарі закриті.