23 грудня, 2016

Відбулися загальні збори ЗУАДК

Дирекція Злученого Українського Американського Допомогового Комітету. (Фото: Наталія Сілецька-Микієвич)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 5 листопада відбулися 23-ті загальні збори Злученого Українського Американського Допомогового Комітету (ЗУАДК). До президії були вибрані Борис Павлюк і Уляна Процюк.

Звітувала президент д-р Лариса Кий, яка представила програми ЗУАДК‚ які були підтримані українською громадою в США за останні три роки. Це були постійні дитячі програми відвідини св. Миколая та подорожі дітей зі сходу України до Карпат на Різдво, „Великодний кошик“, літні табори та програма „Іду з дитинства до Тараса”, яка вже роками відбувається завдяки фінансовій підтримці Марії Гулай Лайон Фундації. Нова програма „Родина-родині” була заснована 2015 року для дітей‚ батьки яких загинули на війні або були поранені. Діяли програми для людей похилого віку: „голодні кухні” у Львові, Миколаєві, Понорниці та Новій Одесі, „Дідусь і бабуся”, через яку спонзори допомагають самітнім людям похилого віку.

Звіт також включав допомогу‚ яка була передана під час та після Революції Гідности, та допомогу Збройним Силам України. Під час Майдану було закуплено або передано допомогу на суму 375 тис. дол. Опісля родина кожного загиблого героя „Небесної сотні” одержала 1,000 дол. від української спільноти в США.

Від 2013 року по червень 2016 року ЗУАДК вислав 16 контейнерів в Україну з медичним обладненням, двома амбулянсами, тренажерським реабілітаційним приладдям, одягом та іншим. Для фронтовиків в Україні було доставлено тисячі „QuikClot” для стримання кровотечі, бандажі для травм, матеріяли для накладання швів, теплу білизну, шкарпетки, чоботи, грілки, радіоапарати, бронежилети та інше.

Звітували також секретар У. Процюк, скарбник Василь Літкевич та Люба Сілецька за Допомогову Комісію. Вона звернула увагу на значно збільшене число просьб від поодиноких людей‚ які надходять до ЗУАДК. За остані три роки Допомогова Комісія одержала 793 особистих просьби‚ з того на 670 звертань ухвалено допомогу на суму 201 тис. дол. Вона пояснила‚ що вперше за 16 років комісія перевищила свій бюджет. Причина в ситуації в Україні.

Далі звітували Методій Борецький за інформаційне бюро, Марта Яримович за архів, Ніля Павлюк за програму „Усиновіть пораненого українського воїна”, Б. Павлюк за Фінансову Комісію. Прочитано також звіт Оксани Бачинської-Тарасюк за допомогове бюро для старших людей та новоприбулих, яке недавно було створене‚ щоб допомогти у полагодженні справ щодо пенсій і медичного забезпечення. Було підкреслено‚ що ця нова програма не використовується українською громадою у повному обсязі.

Ігор Кушнір прочитав звіт Контрольної Комісії. За Номінаційну комісію звітував д-р Нестор Зарічний, який подав список кандидатів до Екзекутиви та Ради Директорів, до яких вибрано: д-р Л. Кий – голова‚ Л. Сілецька, Б. Павлюк, д-р Н. Зарічний – заступники‚ У. Процюк, Мирослава Гил, Лев Іваськів – секретарі‚ В. Літкевич – скарбник‚ М. Борецький, М. Яримович, Дарія Лашин, Н. Павлюк, д-р Василь Саляк, Христя Харина-Сеник, Дана Сілецька, Оксана Ворох-Ванчицька – вільні члени Екзекутиви. До Ради Директорів увійшли Петро Косик, Наталія Сілецька-Микієвич, д-р Анна Плюта, д-р Наталія Доліба, д-р Галина Бреславець, Богдан Раделицький, Марта Кокольська, д-р Ірена Столяр, Лілія Нестор. До Контрольної Комісії увійшли І. Кушнір – голова, Оля Кузевич, д-р Ігор Мірчук, Оля Якубовська та Олександер Брожина.

Було також одноголосно висловлено подяку Христині Кульчицькій та Ігореві Смолієві за довголітню і совісну працю та посвяту на добро ЗУАДК та включено їх до списку почесних членів ЗУАДК. До почесних членів ЗУАДК також належать Володимира Кавка, д-р Петро Клюк, д-р Наталія Пазуняк, Микола Пришляк і Володимир Риндич.

Л. Іваськів прочитав резолюції зборів‚ де було підкреслено, що допомога ЗУАДК Україні повинна бути спрямована на забезпечення потреб воїнів, їхніх родин, біженців із зони боїв та дітей в Україні. Збори подякували українцям і приятелям українців в Америці за їхню щедрість в підтримці допомогових акцій ЗУАДК і закликали їх далі активно підтримувати діяльність ЗУАДК.

Д-р Л. Кий подякувала Мотрі Бойко-Вотерс‚ Н. Сілецькій-Микієвич, Л. Іваськові й М. Гил за їхню працю в ЗУАДК.

 

Коментарі закриті.