8 січня, 2016

Відбулись слухання про права людини у Криму

ВАШІНҐТОН. – У Вашінгтоні 13 грудня 2015 року відбулись слухання щодо порушення прав людини окупаційною владою у Криму. Експерти одностайні у висновках: окупаційна влада порушує права людини.

„Жалюгідним“ назвав стан прав людини в окупованому Криму Орест Дейчаківський, старший радник з питань політики Гельсінкської Комісії. „Незаконна анексія Росією українського Криму призвела до катастрофічного погіршення прав людини. Окупаційна влада переслідує усіх, хто виступає проти режиму на півострові, – заявив О. Дейчаківський. – Нинішня ситуація нагадує часи СРСР. У першу чергу це стосується кримських татар. Це також і українці, які стурбовані питанням національної ідентичности‚ релігійні групи, які не належать до Української Православної Церкви Московського Патріярхату“.

На слуханнях американський Інститут „Воля“ презентував доповідь про стан справ людини в окупованому Криму. Його директор Іванна Білич з сумом відзначила: щодня українські громадяни в Криму зазнають сильного тиску з боку окупаційної влади. У звіті згадується не лише насильницьке заволодіння приватним майном, але й викрадення та вбивства, як, наприклад у випадку з Решатом Аметовим, тортури, обмеження прав на свободу слова, мирні зібрання, громадянство.

Андрій Клименко – шеф-редактор інтернет-видання „Чорноморські новини“ був змушений залишити Крим. Він сказав, що нова влада силоміць нав’язує російське громадянство‚ вимагає‚ щоб працівники освіти здавали українські пашпорти.

А. Клименко додав, що середня кількість працівників Служби безпеки Росії у Криму втричі перевищує відповідну кількість у реґіонах в самій Росії.

Автори доповіді вважають за необхідне створити спеціяльну базу даних про порушення прав людини у Криму та спеціяльний міжнародний трибунал для притягнення винних у порушенні цих прав до відповідальности. Експерти також вважають, що Київ повинен посилити економічну бльокаду Криму та створити механізми інформаційного зв’язку з громадянами України на півострові.

Коментарі закриті.