1 вересня, 2016

Відбудеться зустріч гімназистів 

На Союзівці 12-14 вересня відбудеться зустріч колишніх студентів гімназій і мешканців таборів „переміщених осіб“. Координатором зустрічі став Ігор Сохан. Організаційний комітет запрошує на з’їзд гімназистів Байpойту, Берхтесґадена, Зальцбурґу, Карльсфельду, Ляндсгуту, Мітенвальду, Реґенсбурґу та інших таборів Німеччини й Австрії.

У 1945-1950 роках з 700 таборів „переміщених осіб“ 80 було українських. У кожному таборі була своя управа, поліція, культурні, спортові та виховні організації. Там були засновані школи, від садочка до гімназій, учительські семинарії й інші школи та курси для молоді та дорослих. Від самого початку таборів, відновив діяльність Пласт. За традиціями Спілки Української Молоді (СУМ) в Україні діячі Закордонних Частин ОУН заснували СУМ 1946 року в Німеччині. Молодь взяла на себе відповідальність за виховання і пізнання своєї історії, культури, свого довкілля, західного світу. У народних школах і гімназіях були засновані хори, аматорські, драматичні, мистецькі, релігійні, спортові гуртки. Вже в 1946-1947 шкільному році впроваджено уніфіковану програму навчання, яку приготував відділ культури й освіти при Центральному Представництві Української Еміґрації. В гімназіях вчили українську історію, мову та літературу, латину, англійську та німецьку мови, а подекуди ще й французьку, креслення, рисунки, геометрію, географію, біологію, фізику, хемію, математику, руханку та релігію.

У школах, гімназіях і на курсах навчали кваліфіковані учителі та професори. Крім навчання, проводили екскурсії до міст та в околиці. Студенти виступали з виставами та концертами.

Приїжджайте, дорогі друзі та подруги, щоб ще раз пригадати наші юні дні, дні нашої весни. Привезіть спогади, світлини, анекдоти та жарти. Замовляйте кімнати телефоном: 845-626-5641, факсом 845-626-4638, електронною поштою [email protected].

Кергонксон, Ню-Йорк

Коментарі закриті.