13 жовтня, 2016

Відбувся XXII Конґрес Українців Америки

Президент УККА Тамара Олексій (перша зліва) і екзекутивний заступник президента Андрій Футей (перший справа) з лавреатами Шевченківської Грамоти Волі Ромою Гадзевич, Марійкою Дупляк, Михайлом Савковим та Ларисою Кий. (Фото: Ірена Реєнт Савіяно)

ГАРТФОРД, Конектикат. – 23-25 вересня в Українському Народному Домі був проведений ХХІІ Конґрес Українців Америки, який обрав Андрія Футея президентом Українського Конґресового Комітету Америки (УККА), ввів зміни до статуту УККА, отримав привітання від двох кандидатів на президента США та схвалив резолюції щодо праці УККА та дальшого розвитку української діяспори в США.

Уступаючий президент УККА Тамара Олексій представляє Ніколаса Бернса, представника президентської кампанії Гиларі Клінтон.

Уступаючий президент УККА Тамара Олексій представляє Ніколаса Бернса, представника президентської кампанії Гиларі Клінтон.

Понад 80 делеґатів, ідучи слідами своїх попередників, зібралися 21-ий раз протягом останніх 76 років. Провідники української громади приїхали з Ню-Йорку, Конектикату, Ню-Джерзі, Пенсильванії, Мишиґану, Масачусетсу й Ілиною. До них долучилися представники крайових організацій‚ які представляли З’єднаний Український Американський Допомоговий Комітет (ЗУАДК), Український Народний Союз, Союз Українців Католиків ,,Провидіння”, Спілку Української Молоді (СУМ), „Нову Українську Хвилю“, Організацію Оборони Лемківщини (ООЛ), Товариство колишніх вояків УПА, Союз Українських Студентських Товариств Америки, Фундацію Українського Вільного Університету, Фундацію ,,Воля”, Організацію Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ), а також Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України (ОЖОЧСУ).

Головний доповідач на бенкеті Роман Попадюк, перший Посол США до України.

Головний доповідач на бенкеті Роман Попадюк, перший Посол США до України.

У конґресі взяли участь представники декількох українських кредитових кооператив, зокрема з Йонкерсу, Ню-Йорк; Кліфтону і Випані, Ню-Джерзі; Дітройту і Ню-Йорку.

Додатково до Президії Крайової Екзекутиви УККА увійшли голова Крайової Ради Стефан Качарай, Екзекутивний заступник президента Михайло Савків, Екзекутивний секретар Марійка Дупляк і скарбник Мирон Колінський.

Повний склад Крайової Екзекутиви УККА буде поіменно проголошений на засіданні Крайової Ради в грудні і включатиме представника Шкільної Ради, директора Крайової канцелярії УККА та представників організацій ,,Провидіння”, Цернтраля українських кооперативів Америки, ЗУАДК, „Нова Українська Хвиля“, СУМ, ООЧСУ, ОЖОЧСУ та відділу УККА Ілиной.

Напередодні конґресу, у п’ятницю, в Українському Народному Домі відбулася товариська зустріч делеґатів і гостей, учасників конґресу. Народний Дім у Гартфорді є центром громадського життя місцевої громади протягом вже пів століття. Варто додати, що увесь час перебування у Гартфорді, делеґати відчували надзвичайну гостинність місцевої громади, церкви та українських підприємств.

В суботу зранку, ще перед офіційним відкриттям конґресу, делеґати мали нагоди привітати Ніколаса Бернса, представника президентської кампанії Гиларі Клінтон. Н. Бернс займає посаду в Державному департаменті міжнародних відносин США, а перед тим служив Послом США в НАТО, був послом в Греції, членом Національної Ради безпеки Білого Дому, де відповідав за російські, українські і евразійські відносини, також був спеціяльним помічником Президента США Била Клінтона і відповідав за відносини з Радянським Союзом при Джорджеві Бушеві.

Н. Бернс був запрошений взяти участь у зустрічі з Президентом України Петром Порошенко в бюрі ООН. У своєму слові до делеґатів конґресу він підкреслив, що Україна як друг і прибічник Сполучених Штатів‚ заслуговує на додаткову допомогу в летальній захисній зброї. Він сподівається, що Г. Клінтон, як президент США вп’яте відвідає Україну і побачить її на Майдані Незалежности, як символ дружби і підтримки України Сполученими Штатами Америки.

На закінчення, Н. Бернс прочитав звернення Г. Клінтон до всіх учасників конґресу, в якому наголошувалося, що Сполучені Штати повинні підтримувати український народ, який бореться за незалежність і демократію.

Привітання на конґрес також надійшли від незалежного президентського кандидата від Республіканської партії Евана Макмуліна, який пообіцяв „повністю підтримувати незалежність, суверенітет і територіяльну цілісність України” і ,,працювати до тих пір‚ поки всі території, які незаконно окуповані Росією‚ будуть повернені”.

До ведення конґресу була обрана президія в складі: предсідник Євген Луців, довголітній громадський діяч і голова відділу УККА у Філядельфії; заступники предсідника Олег Декайло з Лонґ-Айленду і Константин Ваньо з Ню-Джерзі; секретарі (україномовний і англомовний) М. Дупляк з Ню-Джерзі і Петро Крутяк з Ілиной.

Посол України в США Валерій Чалий в імені президента України Петра Порошенка вручає ред. Рoмі Гадзевич орден княгині Ольни ІІІ ступеня. (Фото: Посольство України в США)

Посол України в США Валерій Чалий в імені президента України Петра Порошенка вручає ред. Рoмі Гадзевич орден княгині Ольни ІІІ ступеня. (Фото: Посольство України в США)

В суботу після обіду відбулись два „круглі столи”. Модератором першого стола ,,Підтримаймо Україну” був перший Посол США до України Роман Попадюк. Він говорив про мільйони долярів і тисячі годин праці добровольців, що були надані Україні під час Революції Гідности і на підтримку захисників України проти російської військової аґресії. Панелістами були Лариса Kий (ЗУАДК), М. Савків (директор Української Національної Інформаційної Служби) і Василь Рухадзе (Асоціяції грузинів в США).

Другий круглий стіл – ,,Громада 2040” – був цікавим обміном думок, спрямованих на розвиток української діяспори в найближчих десятиліттях. Модератом цієї дискусії була Рома Гадзевич, головний редактор газет „The Ukrainian Weekly“ і „Свобода“, а панелістами Андрея Халупа – засновник і активістка плятформи „Digital Maidan“‚ Юрій Микитин – голова СУМ в Америці, Айла Бакалі – американський представник Меджлісу кримських татар і Мирослава Роздольська – голова „Нової Української Хвилі“.

У суботу ввечері відбувся конґресовий бенкет, присвяченій 25-річчю незалежности України. Головним доповідачем був Посол Р. Попадюк, який у своєму слові вказав на зміни, які він особисто побачив в Україні за 25 років незалежности України. Конґресмен Джон Ларсон виступив від імені всіх представників виборчих округ Конектикуту, які особисто відвідали українські громади кілька разів, з початку Революції Гідности, яка розпочалася в 2013 році.

Посол України в США Валерій Чалий відзначив роботу українців в Сполучених Штатах, особливо роботу провідників УККА, що координують допомогу діяспори, і закликав допомагати Україні такими засобами, якими інші країни не можуть допомогти.

На закінчення свого виступу Посол В. Чалий в імені Президента України П. Порошенка вручив Р. Гадзевич орден княгині Ольги ІІІ ступеня за її ,,внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, популяризацію її історичної спадщини і сучасних досягнень”.

Визначною подією вечора було нагородження Шевченківською Грамотою Волі – найвищою нагородою УККА заслужених активістів української громади. Нагороди отримали М. Дупляк – довголітній екзекутивний секретар УККА, редактор та колишня голова Крайової Управи ООЛ; Р. Гадзевич – головний редактор газет „The Ukrainian Weekly“ і „Свобода“; Л. Кий – довголітня голова ЗУАДК, та М. Савків – директор Української Національної Інформаційної Служби та колишній президент УККА. Грамотою був посмертно нагороджений Маркіян Паславський, єдиний українець в Америці, що віддав своє життя за волю України‚ поборюючи аґресора на сході держави. Нагороду прийняла його мати Орися Паславська з родиною.

В мистецькій частині вечора виступили: вокальний ансамбль ,,Євшан” під керівництвом Олеся Кузьми, танцювальний ансамбль ,,Золотий Промінь” під керівництвом Орландо і Лариси Паґанів, та хор „Ланка Галичанка”.

Коментарі закриті.