3 листопада, 2016

Відбувся XXI Собор Української Православної Церкви США

Делеґати XXI Собору Української Православної Церкви США в Савт-Банд-Бруку, Ню-Джерзі. (Фото: Єлизавета Симоненко)

САВТ-БАВНД-БРУК‚ Ню-Джерзі. – 19-22 жовтня в Осередку Митрополії Української Православної Церкви (УПЦ) США відбувся XXI звичайний Собор‚ який 19 жовтня почався з Літургії, яку очолив Митрополит Антоній у співслужінні духовенства, яке прибуло на конференцію духовенства перед початком Собору. Співали семінаристи з Духовної семінарії св. Софії. У той час, як священики зустрічалися в Культурному центрі Консисторії, прибулі делеґати отримали матеріяли щодо Собору, переглянули експонати, які були виставлені у Центрі. Представлені були Товариство св. Андрія, Українська Православна Ліґа, Відділ молоді УПЦ США, Табір Всіх Святих та інші. Ці виставки показували, що УПЦ США активно працює в Митрополії, у парафіях, в місцевих громадах, в Україні та за її межами.

Собор розпочався в Ротонді Консисторії, де його учасники зібралися в очікуванні та формуванні процесії. Протоєреї Василь Завірюха та Стівен Гутнік мали честь нести частки мощей 48 святих. За духовенством йшли Митрополит УПЦ США та діяспори Антоній, Митрополит Канади Юрій‚ Правлячий Архиєрей Південно-Американської Єпархії Єремія та Правлячий Архиєрей Західньої Єпархії та Голова Консисторії УПЦ США Даниїл.

Після вступної молитви та церемонії призначення президії Митрополит Антоній представив офіційне привітання від Вселенського Патріярха Варфоломія I. Митрополит Юрій привітав усіх учасників Собору і підтвердив міцні зв’язки між Церквою в Канаді та США. Делеґати також почули привітання Архиєпископа Єремії.

Митрополит Антоній у своїй промові порівняв новий шлях Церкви, новий стратегічний плян, які були обговорені пізніше на Соборі. Єпископ Даниїл представив свою доповідь, як Голова Консисторії, у якій він висловив вдячність кожному співробітникові Консисторії за їхній труд та досягнення.

Зробили доповіді та звіти скарбник Стівен Гутнік, голова Ревізійної комісії Ганна Черняк‚ провост Свято-Софійської семінарії протоєрей Василь Завірюха. Доповіді Української Православної Ліґи, Юнацької Української Православної Ліґи та Товариства св. Андрія – основних організацій Церкви – будуть розміщені на офіційній веб-сторінці УПЦ.

Увечорі делеґати побачили виставку „Від соціяльного реалізму до церковного мистецтва: роботи українського лемківського художника Миколи Бервінчака“.

День 20 жовтня розпочався з Літургії у Церкві-пам’ятнику‚ очолюваної Митрополитом Юрієм. На пленарних засіданнях були доповіді відділів опікунської діяльности, християнського милосердя, молоді, церковних видань, зв’язків з громадськістю, у справах культури, архіву, розвитку духовенства, бібліотеки, цвинтаря св. Андрія та Табору Всіх Святих.

Після доповідей та їх обговорення Єпископ Даниїл та Митрополит Антоній попросили делеґатів відгукнутися на Архиєрейський щорічний заклик про внесок до Благодійного фонду Митрополита Мстислава. Цей Фонд необхідний для того, щоб підтримувати служіння Церкви.

Єпископ Даниїл, номінований на Архиєпископа.

Єпископ Даниїл, номінований на Архиєпископа.

Після обіду комітет розглянув всі кандидатури, подані для різних позицій в Консисторії для Ради Митрополії, Ревізійної комісії та Церковного суду. Після того, як вибори були завершені, Митрополит Антоній звернувся до присутніх зі словом про величезну відповідальність‚ яку взяв на себе Єпископ Даниїл за 10 років свого єпископства‚ про ту безцінну роботу, яку він робить для Церкви та її народу, віддаючи свій час, свої навики та зусилля. Владика повинен бути номінований на Архиєпископа, сказав митрополит. Всі учасники собору оплесками привітали Владику та вигукнули „Аксіос! Аксіос! Аксіос!“.

Єпископ Даниїл був помітно зворушений, коли підійшов до трибуни зі сльозами на очах і смиренно звернувся до присутніх, висловлюючи свою подяку і вдячність. При взаємній любові пролунало „Многая літа!“. Митрополит Антоній поінформував делеґатів про те, що кандидатура буде представлена для включення в Диптихи Святої Вселенської Православної Церкви.

Після пленарних засідань Владика Даниїл закликав вірних взяти участь у вечірньому богослужінні в каплиці Трьох Святителів Свято-Софіївської Семінарії. Вірні прийшли помолитися і попросити Бога про допомогу в їхньому житті та у проведенні собору. Очолював богослужіння о. Антоній Перкінс.

В Культурному центрі відбувся великий бенкет. Вечір розпочався з ходи Митрополичої Ради, а потім йшли ієрархи, в тому числі Екзарх Вселенського Патріярха та Предстоятель Грецької Православної Архиєпископії Північної Америки Архиєпископ Димитрій, Генеральний консул України в Ню-Йорку Ігор Сибіга, посадник Савт-Бавнд-Бруку Керіл Шофнер та о. Мартін Рітсі з Православного місіонерського центру.

Архиєпископ Димитрій звернувся з вітальним словом до присутніх.

Митрополит Антоній оголосив результати виборів до Ради Митрополії, Ревізійної комісії та Церковного суду. Були обрані до складу Митрополичої Ради оо. Роберт Голет, С. Гутнік, А. Перкінс, Андрій Покотило, Василь Савчур, Віктор Вронський та В. Завірюха; з мирян – Г. Черняк, Михайло Добрянський, Олександра Коселко, Пол Мацевич, Чарльз Сендерсон, Єлизавета Симоненко та Ґейл Волощак. Голови основних організацій стають автоматично членами Ради: Іван Головко (Українська Православна Ліґа) та протодиякон Ігор Махлай (Товариство св. Андрія). Заступниками були обрані оо. Михайло Гонтарук, Андрій Матлак, Мирон Оригон, Роберт Попічак, Ґабріель Рошел, а також Люба Левицька, Лідія Джус та Валентин Олійник.

Рада Єпископів заснувала найвищу нагороду „Великий Благодійник“ для відзначення людей, які були віддані УПЦ США. Нагороду отримали Стевен Сивулич, Гелен Ґрінліф, Михайло Герець, Ґ. Волощак, протопресвітер Тарас Чубенко та Оля Кофі.

На завершення бенкету пролунали піснеспіви у виконанні семінаристів під керівництвом о. Тараса Науменка та українські народні пісні і мельодії у виконанні тріо „Ґердан“.

Останній день Собору розпочався з Літургії у Церкві-пам’ятнику, яку очолив Архиєпископ Єремія. Після Літургії усі повернулися до Культурного центру, де Митрополит Антоній представив Стратегічний плян. Бил Маріянес, коордінатор пляну, привернув увагу усіх присутніх його яскравою презентацією, щоб усі зрозуміли, про що йде мова – а саме про майбутнє УПЦ США. Це поворотний момент в історії Церкви.

Учасники Собору мали можливість послухати керівників груп та визначитися щодо майбутнього Стратегічного пляну. При голосуванні Стратегічний плян всі учасники Собору підтримали одноголосно. Плян буде представлений на парафіяльному рівні протягом найближчого часу. За віддану працю та християнську благодійність Митрополит Антоній та Єпископ Даниїл нагородили Б. Маріянеса Орденом свв. Бориса та Гліба.

В заключний день Собору усі зібралися в Церкві-пам’ятнику св. Андрія для Архиєрейської Літургії.

 

Коментарі закриті.