15 вересня, 2016

Відбувся перегляд фільму Дам’яна Колодія

Учасники перегляду фільму (зліва): Олена Колодій, о. Іван Турик, Олег Колодій, Дам’ян Колодій, Люся Дзьоба, організатор перегляду Еміль Брандафі, Леся Кучірка. (Фото: Левко Хмельковський)

ПЕРТ-АМБОЙ, Ню-Джерзі. – 11 вересня у залі Української католицької церкви Успіння Божої Матері відбувся громадський перегляд документального фільму Дам’яна Колодія „Воля або смерть!“, який організував 135-ий Відділ Союзу Українок Америки (голова Надія Дейнека).

Автора фільму, кінорежисера Д. Колодія представив настоятель храму о. Іван Турик. Це вже другий фільм кіномистця про Україну. Перший фільм „Помаранчеві хроніки“ був присвячений подіям 2004 року на київському Майдані, коли автор стрічки поїхав в Україну як спостерігач на виборах.

У своїй промові о. І. Турик підкреслив, що цей фільм зворушує глядача до глибини душі, але він адресований передовсім американцям, щоб розповісти їм, що саме сталося в Україні під час Революції Гідности та після неї. Промовець подякував активісткам СУА за ідею показати фільм у парафії і вручив Д. Колодію грошовий дар на продовженння його діяльности.

Д. Колодій розповів, що на фільм щойно подивилися мешканці Запоріжжя, Харкова, Маріюполя, він вже був показаний в ряді міст США і має побувати в містах Европи. Режисер відзначив розчарування, відчутне у населення України, яке чекало радикальних змін після Революції Гідности, але зауважив, що вплив комуністичного світогляду, насаджуваного в часи СРСР, збережеться ще на ряд років.

Фільм починається цитатою з промови Патрика Генрі, яку він виголосив перед високопосадовцями на законодавчих зборах у Річмонді, Вірджінія, 23 березня 1775 року. У цій промові П. Генрі сказав: „Дайте мені волю, або дайте мені смерть!“. Президент Джордж Вашінґтон пропонував йому посаду Державного секретаря, але П. Генрі відмовився.

У фільмі збережено хронікальну послідовність подій, які почалися з студентського протесту проти відмови Віктора Януковича та його уряду від зближення з Европою і переросли у криваву бійню на Евромайдані. Дві третини фільму зняв сам Д. Колодій як безпосередній учасник подій і тепер можна висловити співчуття його батькам Олені та Олегові Колодіям, які пережили чимало тривожних днів і ночей, коли син перебував у вогні і стрілянині Майдану.

Кілька сюжетів фільму походять з інших джерел, зокрема втеча В. Януковича з його заміської резиденції, погрозлива промова Володимира Путіна в Кремлі та жорстока розправа сепаратистів з полоненими українськими вояками. Але без цих додатків кінохроніка була б неповною.

У фільмі є чимало виступів учасників подій, записаних на Майдані, серед крови та смертей. Українською, російською та англійською мовами вони говорили, що не залишать боротьби до остаточної перемоги. Зворушила промова літньої жінки, яка сказала, що на Україну чекають важкі роки, але вона мусить перейти ці випробування, якщо хоче стати справді самостійною та заможною. З ґрунтовними коментарями впродовж фільму виступив Сергій Жижко, син політв’язнів, народжений на Колимі, один з засновників Конґресу Українських Націоналістів. Участь у фільмі взяв також Юрій Саєвич, український перекладач американських президентів, пластун, колишній кореспондент „Голосу Америки“ в Києві та головний редактор телепрограми „Вікно в Америку“. У фільмі показано жорстоке побиття його вояками „Беркута“ на Майдані. Сказав своє слово також Річ Маєрс з Чикаґо.

Д. Колодій сам коментував у камеру свої враження, свої відчуття, завжди був у кадрі. При цьому слід відзначити його гарну як для народженого у США українську мову. У створенні фільму йому допомагали монтажер Шон Мерфі, музичне оформлення – Фернандес Мартинес, інші добродії. Учасники фільму говорять багатьма мовами, тому на екрані відтворені написи з відповідним перекладом. Компанія „Київстар“ фільм озвучить також російською мовою, щоб зробити його зрозумілим для росіян в Україні та Росії.

У США фільм можна придбати за 20 дол., звернувшись на електронні адреси: [email protected] або [email protected].

Після перегляду відбулось обговорення фільму. Д. Колодій відповів на запитання присутніх.

Коментарі закриті.