13 квітня, 2016

Відбувся заключний концерт сезону

НЮ-ЙОРК. – 2 квітня в Українському Інституті Америки (УІА) відбувся заключний концерт музичної серії сезону „Прелюди, серенади і більше”. Виступили Соломія Івахів (скрипка), Ребека Патерсон (чельо), Мелвін Чен (піяно), дириґент Гарві Фелдер та камерна оркестра Університету штату Конектикат (дебют).

Програму відкрили симфонією „Мангайм” Івана Штаміца, чеха, який працював в Мангаймі, Німеччина‚ де створив найкращу оркестру світу‚ вносячи багато нових виконавських прийомів. Диригент Г. Фелдер виразно довів, що його оркестра прискіпливо відтворювала у симфонії всі вказані композитором деталі.

Другий номер програми приніс „Концерт для скрипки й чельо і струнних“ Антоніо Вівальді. С. Івахів і Р. Патерсон при грі струнних переможно виконали цей твір. Потім прозвучали чотири прелюди для оркестри (1994) Івана Карабиця.

Після перерви камерна оркестра виконала „Анданте” з „Серенади“ Антоніна Дворжака та повного концерту Фелікса Мендельсона для скрипки, фортепіяна та струнних. Солістами були С. Івахів та М. Чен‚ віртуози своїх інструментів.

С. Івахів заповіла виконання додатково до програми „Забуття” Астора Піяцоли, в якому брали участь всі солісти з оркестрою. Танґо „Забуття” має в УІА свою ностальгічну історію. Воно звучало у пам’ятному концерті Яри Кузьмич-­Сидорак (1946-1999) 26 лютого 2000 року. Я. Сидорак була відома з її благодійної діяльности, вона підтримувала українські наукові та культурні установи.

Програми всіх концертів показують найкращі зразки світового і українського музичного мистецтва. Про це дбає артистичний директор С. Івахів, яка невтомно розшукує цікавий музичний репертуар, ансамблі та солістів для найкращого виконання програми.

Коментарі закриті.