24 серпня, 2016

Відбувся Всесвітній форум українців

КИЇВ. – VI Всесвітній форум українців 20-21 серпня відбувся в Українському домі. В його роботі взяли участь понад 300 делеґатів із 36 країн. Із Криму було обрано 15 делеґатів, але прибути на форум змогли тільки 10, інші не змогли виїхати з окупованого півострова.

На форумі представники закордонного українства обговорили свою роботу та найгостріші проблеми, які хвилюють закордонне українство, питання державного будівництва, гуманітарної політики, правничої, інформаційної політики, освіти, виховання, волонтерства та захисту українства на окупованих територіях, духовності і церковного життя закордонного українства.

На форумі були присутні перший президент України Леонід Кравчук, колишній президент Віктор Ющенко, віце-прем’єр-міністер-міністер культури В’ячеслав Кириленко, міністер освіти та науки Лілія Гриневич, Почесний консул України в Казахстані Анатолій Тарасенко, президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, представник української громади Росії Тарас Дудко та інші.

21 серпня форум українців ухвалив заяву щодо зусиль України, світового українства і міжнародного співтовариства з деокупації та реінтеґрації Криму. У документі йдеться про те, що на окупованому півострові під загрозою опинилося існування понад півмільйонної громади етнічних українців, яка є другою за розмірами етнічною спільнотою в Криму. „Окупанти взяли курс на її асиміляцію“, – мовиться в заяві.

Міжнародне співтовариство закликало посилити санкції проти Росії за незаконну окупацію Криму, об’єднати їх із санкціями за аґресію у Донецький і Луганській областях, й, зокрема, запровадити ембарґо на торгівлю нафтою з Росією та відключити її від системи SWIFT до припинення аґресії проти України, звільнення всіх окупованих територій та виплати компенсації за понесені українською стороною втрат.

Світове українство повинно роз’яснювати у країнах проживання важливість підтримки безпеки на плянеті та протидії державі-аґресорові – Росії, а органи державної влади України мають розробити стратегію деокупації Криму. Окремо делеґати з Криму на форумі виступили зі зверненням про долю журналіста Миколи Семени: вперше за всю історію форуму делеґат М. Семена, не зміг прибути на нього через переслідування російською окупаційною владою.

 

Коментарі закриті.